A Vector Space System sikeres rakétatesztet hajtott végre az elmúlt napokban. A Vector-R elnevezésű rakéta a NASA és még néhány vállalat rakományát szállította. Ez hatalmas lépés volt abba az irányba, hogy a Vector legyen a kis szatellitek fő bérszállítója.

A céget Jim Cantrell vezeti, aki korábban az Elon Musk nevével fémjelzet SpaceX-nél volt menedzser.

Cantrell azért hozta létre a céget, hogy alternatívát kínáljon azon cégek számára, amelyek nem képesek, vagy nem akarják kifizetni a SpaceX hatalmas költségeit. A SpaceX 62 millió dollárba kerül indításonként míg a Vector összesen 3 millió dollárt kér.

Cantrell 2012-ben hagyta ott Musk cégét, mivel más elképzelései voltak a rakétákkal kapcsolatban.

Azt tanácsoltuk Elonnak a cég kezdeti napjaiban, hogy kezdjük kisebb járművekkel és onnan dolgozzuk felfelé magunkat. Elon azt mondta, hogy ezek a rakéták túl picik és nem lesz piac a számukra. "

A SpaceX kilövése.Forrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Julian Leek

A Vector mögé állt a Szilikon Völgy egyik legnagyobb befektetési cége is a Sequoia, amely 31 millió dollárral szállt be az üzletbe. Centrell úgy véli, hogy a Sequoia támogatásának, és az alacsony indítási költségeknek köszönhetően évente több mint 100 alkalommal lesznek képesek rakétát indítani.

Rengeteg érdeklődővel tárgyalunk és már több megállapodás is született. Az első hivatalos ügyfelünket a következő hónapokban jelentjük be. "

A mikroszatellit üzletág jelenleg nagyjából 2,92 milliárd dollárt ér, de becslések szerint 2022-ig értéke eléri majd a 7,5 milliárd dollár.

Több cég is beszáll a versenybe a SpaceX és a Vector mellett, köztük a Rocket Lab és a Virgin Orbit.