A lakosság még nincs elájulva a gazdasági csodától

Riga, Lettország
Latvia (Baltic States), Riga, panorama of the historical centre classified as World Heritage by UNESCO from St. Peter Chruch
Vágólapra másolva!
Miután a 2008-as válság jelentősen megütötte a három balti gazdaságot, nem sokan gondolták, hogy Észtország, Lettország és Litvánia megközelítheti a nyugat-európai életszínvonalat. Közel tíz évvel a krízis kitörése után azonban most igen lendületes felzárkózás tapasztalható. A lakosság viszont ezt még csak mérsékelten érzi.
Vágólapra másolva!

Az alacsony adósságszintek, a gyorsan fejlődő intézményrendszer, valamint a politikai környezet egyaránt kedvez az üzleti és piaci életnek a balti államokban. Ennek köszönhető, hogy az Európai Központi Bank (EKB) friss jelentése szerint 1999-től máig számítva Észtország, Lettország és Litvánia egy főre jutó GDP növekedése meghaladta a várakozásokat – írja a Bloomberg.

A balti országok azon kevesek közé tartoznak az eurózónában, melyek a vásárlóerő-paritáson mért reál GDP-ben jelentős felzárkózást mutatnak az európai uniós átlaghoz – olvasható a jelentésben. Az EKB ebben a körben említi egyébként Szlovákiát is. A várakozásokhoz képest mutatott 1999 és 2015 közötti teljesítmények rangsorát Észtország vezeti, míg az utolsó Olaszország.

Tátongó szakadék

Noha az egykori szocialista országok közül számos állam belépett az Európai Unióba, és egyesek – mint a balti országok – az eurót is bevezették,

az életszínvonalbeli felzárkózás sikere egyelőre erősen kétséges.

A szakadék ugyanis továbbra is jelentős.

A vártnál gyorsabb felzárkózás még nem érte el a lakosságot Forrás: 123rf.com

A balti régió 2015-ös egy főre jutó jövedelme például még mindig csak kétharmada volt azon 15 államénak, amely a 2004-es bővítési hullám előtt az Európai Uniót alkotta. Nem véletlen, hogy az alacsonyabb bérek komoly kivándorlási hullámot indítottak el ezekben az országokban.

A lakosság még nem érzi

Jóllehet az Európai Központi Bank elég kedvező képet fest a balti országokról, és kiemeli az idei GDP növekedéseket is, úgy tűnik,

a helyiek egyelőre még csak korlátozottan érzik a – papíron mutatós – fokozódó jólétet.

Az Eurobarometer legutóbbi felmérése ugyanis azt mutatta, hogy litvánok és a lettek mindössze nagyjából negyede gondolja, hogy a gazdaságuk „inkább jól" vagy „nagyon jól" teljesít. Összevetésképpen, ez csupán kevesebb mint fele a Csehországban és Lengyelországban mért aránynak.