A finn Wärtsilä energiaügyekben utazó technológiai csoport, amely Banglades után most Afrikában tesz kísérletet arra, hogy a korábbinál környezetkímélőbben és hatékonyan állítson elő energiát. A fotovoltaikus fejlesztést egy már működő hőtermelőre telepítik. Az elvárás a minél jobb hatásfok és a kiszámítható energiatermelés.

Már a következő év elején termelésbe állhat a Burkina Faso fővárosától, Ouagadougou-tól 330 kilométerre létesülő hibrid erőmű. A finn csapat a már ott működő hőrerőművükre telepíti a napelemeket. Az újítás az egységes irányítás bevezetése: a hőtermelést és a villamos energia előállítást is ugyanaz a rendszer fogja felügyelni.

Maximális hatásfokon

Burkina Faso országának a Száhel-övezetbe eső részén épül meg az új napelemes erőmű, az Essakane nevű aranybányához közel. A már ott működő hőenergia-termelővel vonják össze a napelemek irányítását. Ettől a megoldástól azt remélik, hogy maximalizálni tudjak a napenergia felhasználását. A másik fontos szempont a környezetvédelem: mivel a hőenergia-termelő jelenleg gázolajjal működik, elengedhetetlen a károsanyag-kibocsátás csökkentése. A hibrid erőmű évente

6 millió literrel kevesebb üzemanyagot használna el és jelentősen csökkentené a most 18.500 tonna szén-dioxid kibocsátást.

A hőenergia-termelő jelenleg 55 megawattos, a tervezett napelemes erőművel azért vonják össze, hogy legalább ugyanezt a teljesítményt jóval környezetkímélőbb módon produkálják együttesen.

Erre az erőműre épül rá a napelemes energiatermelés és kapnak közös vezérléstForrás: The Northern Miner

A kulcs a megbízhatóság és a rendelkezésre állás

A hőerőmű és a napelemes termelés összehangolása a legkényesebb pontja a vállalkozásnak. Ha a vezérlőrendszereket sikerül az elképzeléseknek megfelelően integrálni, akkor teljesül a rendelkezésre állás is. A termelő energiáját ugyanis elsősorban a közeli bányában hasznosítják, ahol viszont nem engedhető meg az ellátás kimaradása. A bánya nincs rácsatlakoztatva az energiahálózatra, így az energiaátadásnak folyamatosnak és megbízhatónak kell lennie.

Ezért fontos, hogy az átadás mellett a termelő a megfelelő mennyiség tárolására is képes legyen, és ha a helyzet úgy kívánja, azt át tudja adni a felhasználási helyének. A bányának nagyjából 40 megawatt energiára van szüksége, ezt azonban a jövőben úgy kell biztosítani, hogy amikor csak lehet, az a napenergia felhasználásával álljon elő.

A finnek mindenesetre bizakodók, úgy vélik, nem lesz gond az elvárás teljesítésével. Hasonlóan optimistán látja a helyzetet egy másik energetikai társaság, az Aggreko is:

a vállalat Eritreában fejleszt 22 megawattnyi, gázolajra épülő teljesítményt és 7,5 megawattnyi napenergiát adó hibrid erőművet.