Jó üzlet a női haj, Indiában hosszú hajú nőkre támadnak

2017.08.31. 16:57

Több, mint 50 nő számolt be arról India északi részén, hogy míg eszméletlenek voltak, levágták a hajukat. A rendőrség nyomoz az ügyben, a nők azonban féltik hajukat, és aggódnak épségükért – adta hírül a BBC.

Sunita Devi kereskedők és gazdálkodók szoros közösségében él. Azonban egyszer meglepő támadás érte, ami sokkolta a nőt.

Erős fény villódzására emlékszem, és amikor magamhoz tértem egy órával később, a hajamat már levágták – mondta az 53 éves háziasszony.Nem tudok aludni vagy koncentrálni, korábban olvastam ilyen incidensekről, de soha nem gondoltam volna, hogy velem is megtörténik.

Forrás: 123RF

Az első támadások júliusban voltak Rádzsásztánban, ám már korábban is érkeztek jelentések Harijanából és Delhiből is.

Másnap, a pár kilométerrel odébb élő Asha Devit ugyanilyen támadás érte, elmondása szerint őt egy nő támadta meg, és a hajhajsza nem tartott tovább 10 percnél. Apósa az incidens után rokonokhoz küldte családja nőtagjait, azonban a közösségben továbbra is félelem uralkodik.

A helyi rendőrségi szóvivő elmondta, hogy vizsgálják a bizarr eseteket, de eddig nem találtak nyomokat, és az áldozatokon végzett orvosi vizsgálat sem mutatott ki semmit. Kumar hozzátette, hogy több körzet is azon dolgozik, hogy rájöjjenek a bűntettek mögötti szándékra.

Természetes póthajForrás: Thinkstock

A falusi szóbeszéd sok elméletet gyártott az okokról. Páran természetfeletti erőket feltételeznek az ügy mögött, ugyanakkor többen szervezett bandákról beszélnek.

A racionalista Sanal Edmaruku elmondta a BBC-nek, hogy szerinte ez klasszikus példája a tömeghisztériának, és a bejelentést tett nők a saját hajukat vágták le valamilyen pszichés probléma miatt, és tudat alatt valakit másoltak.

Forrás: 123RF

Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a nyugati kultúrákban egyre nagyobb az igény a hajhosszabbításra, amely során póthajat erősítenek különleges eljárással a nők eredeti hajához. A felhozatalban az olcsó ázsiai, valamint az igen drága európai természetes hajak között helyezkedik el félúton az indiai póthaj, mind árban, mind pedig minőségben. Így igen valószínű, hogy gazdasági okok állnak a támadások hátterében.

Magyarországon is egyre elterjedtebb a hajhosszabbítás, ma már szinte minden fodrászüzletben található olyan fodrász, aki ért az eljáráshoz. A választékban szerepel magyar, európai és ázsiai emberi haj is.

Itthon az indiai haj 43 ezer forintnál kezdődik, és akár ennek a többszörösére is rúghat az ára,és ezt még elő kell készíteni ahhoz, hogy a vásárló hajkoronáját díszíthesse.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK