Így spórolhat meg állami támogatással egy-két havi bérleti díjat

Budapest, 2017. július 26. Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti 2017 rendezvényen Budapesten 2017. július 26-án. Ezzel eldőlt, hogy a közel 106 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hétben robbanásszerűen megnőtt a kiadó ingatlanok száma, augusztus elején országszerte már több mint 10 ezer kiadó lakást kínáltak bérlésre – ez 11 százalékos növekedés. Az albérletek drágulása miatt fontosabbá válhatnak a díjak csökkentését biztosító megoldások.
Vágólapra másolva!

A felsőoktatási tanévkezdés miatt az albérletpiac igen élénkké vált júliusban és augusztusban. A kereslet óriási, a kínálat is nőtt és a bérleti díjak is emelkedtek, ugyanakkor van olyan megoldás, amelynek segítségével a díj mérsékelhető - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Illusztráció Forrás: Amfiweb

Az elemzés szerint robbanásszerűen megnőtt a kínálat az elmúlt két hétben:

országos szinten több mint 10 ezer kiadó lakás van a piacon, ami 11 százalékkal haladja meg a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtt kínálat szintet.

Budapesten a magányszemélyek 800 darabbal több lakást kínálnak bérlésre, mint két héttel ezelőtt. A fővárosban 150 ezer forint a havi bérleti díjak átlaga, a nagy egyetemvárosok közül pedig Szegeden 100, Debrecenben 85, Miskolcon 70, Pécsen 83, Győrben pedig átlagosan 95 ezer forintért kínáltak egy-egy kiadó lakást augusztus első hetében.

– mutat rá az elemzésben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy az önsegélyező pénztártagok a megtakarításukból az államilag elismert felsőoktatási intézményében tanuló, 25 évnél fiatalabb gyermekük albérletköltségeit finanszírozzák. Ennek a megoldásnak előnye, hogy

a pénztári befizetések után 20 százalékos, évente maximum 150 ezer forint értékű adókedvezmény jár.

Így gyakorlatilag állami támogatás vehető igénybe az albérleti díjak fizetéséhez is, de az önsegélyező pénztárban felgyűlt megtakarítások az albérletdíjak mellett számos más dologra, például közüzemi díjakra, hiteltörlesztésre vagy meghatározott egészségügyi szolgáltatásokra, gyógyszerekre is fordítható.

Az önsegélyező pénztárakon keresztül elszámolható bérleti díjak éves összege gyermekenként az adott év első napján érvényes havi minimálbér lehet, azaz 2017-ben 127,5 ezer forint, ez pedig havi szinten több mint 10 ezer forintos tétel.

"Másként fogalmazva, az önsegélyező pénztáras megoldással a havi bérleti díj akár 5-20 százalékkal mérsékelhető, attól függően, melyik városban vagy kerületben található az albérlet" – tette hozzá Balogh László.

Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti 2017 rendezvényen Budapesten Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az önsegélyező pénztári kiegészítés felértékelődhet a jövőben annak köszönhetően, hogy az elmúlt 2-3 évben jelentősen megnőtt a bérleti díjakra fordítandó kiadások jelentősen csökkenthetőek a felsőoktatásban tanuló gyermekeket nevelő családoknál.