Világuralomra törnek a tőzsdei alapok

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bár egyes hedge fund menedzsereknek ez fejfájást okoz, a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) egyelőre megállíthatatlanok. Amellett, hogy folyamatosan zsákolják a befektetők pénzét, ráadásul jó úton járnak ahhoz, hogy újabb rekord évet zárjanak.
Vágólapra másolva!

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) szektora idén eddig 273 milliárd dollárnyi tőkebeáramlást könyvelhetett el, aminek köszönhetően mindössze 13 milliárd hiányzik ahhoz, hogy újabb rekord év jöjjön össze. Mivel az iparágnak erre még öt hónapja van, minden esély megvan az új csúcsra – írja a CNBC.

Mindazonáltal Peter Singer, az Elliott Management hedge fund alapítója, a múlt héten azt írta az ügyfeleinek, hogy

a tőzsdén kereskedett alapok „elpusztítják a kapitalizmust".

Ezt azzal indokolta, hogy az ETF-ek szerinte elnémítják a kisbefektetőket, miközben igyekeznek mérsékelni a nagyok kockázatait.

Divatos passzivitás

Az elmúlt évek sikere azonban töretlen, mivel jelentősen megnőtt a passzív befektetések népszerűsége. Az ETF-ek pedig elsősorban olyan nagy mutatókat követnek, mint az amerikai S&P 500 részvényindex – de ott vannak természetesen a kötvény- és a nyersanyagpiacon is.

A trend hátterében egyszerűen az áll, hogy mióta a felívelés 2009 márciusában beindult,

sokkal egyszerűbb passzívan megjátszani a piacot, mint aktívan számolgatni a lehetséges hozamokat.

A nagy jegybankok ugyanis világszerte radikálisan lecsökkentették a kamatszinteket a válság után, elindítva ezzel a történelem második leghosszabb ideje tartó bikapiacát. Ennek köszönhetően pedig az S&P 500 index például 271 százalékot izmosodott, miközben a piaci volatilitás történelmi mélypontokon van.

Még komoly bajok is lehetnek a most divatos passzív befektetésekből Forrás: AFP/Spencer Platt

Ahogy az S&P izmosodik, az ETF-ek eszközállományai is emelkednek.

Az Egyesült Államokban a szektor 2010-ben még csak ezer milliárdos volt, de mára ez az összeg megközelítette a 3100 milliárdot.

A befektetők ugyanis egyszerűen ráhagyják a pénzüket a passzív alapokra, mivel abban a hitben élnek, hogy a bika úgyis fut, a volatilitás úgyis alacsony, a jegybankok pedig majd úgyis közbelépnek, ha beüt a bizonytalanság.

Mesterséges menetelés

Noha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed igyekszik úgy normalizálni a monetáris politikáját, hogy ez egy hosszú és lassú folyamat legyen, kérdéses, hogy elkerülhető-e egy jelentősebb piaci korrekció. A probléma ugyanis sokak szerint abban rejlik, hogy

a jelenlegi magas árfolyamok mesterségesek, és csak a jegybanki élénkítéseknek tudhatók be.

Vagyis a befektetők tömegével ültek föl egy olyan hullámra, amelynek valójában nincs is reális alapja.

A fent vázolt trendet támasztja alá, hogy idén eddig 190,6 milliárd dollárnyi friss tőke áramlott a részvényalapokba, míg a fix hozamú alapok 82,9 milliárdnyi tőkét vonzottak. Noha a globális diverzifikáció egyre erősebb, az amerikai fókuszú alapok még mindig 86,7 milliárd dollárt szívtak föl, miközben a nemzetközi ETF-ek közel 100 milliárd dollárnyi tőkebeáramlást könyvelhettek el.