Az Egyesült Államokban egyre több hitelt vesznek fel az emberek, sőt már ott tart az USA, ahol a gazdasági világválság előtt. Szakértők ugyan nem vizonálnak összeomlást, mások viszont azt mondják, hogy nem árt óvatosnak lenni.

Fontos szintet lépett át az Egyesült Államok lakosságának hitelkártyáin lévő hitelállomány.

Az új rekord 1021 milliárd dollár, ami utoljára akkor volt ilyen magas, amikor 2008-ban kirobbant a gazdasági világválság.

A kihelyezett hitelkártya-tartozások júniusi mértékéről az USA központi bankja (Fed) adott tájékoztatást. Az óriási hitelmennyiség növekedése annak köszönhető, hogy a kamatszint jelenleg nagyon alacsony az országban.

Bár a kihelyezett hitel mennyisége aggasztóan soknak tűnik, de szakértők most nem tartanak újabb gazdasági összeomlástól – írja a Bloomberg.

Soha nem látott mennyiségű tartozást halmoztak fel az amerikaiakForrás: Image Source/Image Source/Huber & Starke/Huber & Starke

2008-ban a lakáshitelek összeomlása vezetett a gazdasági válsághoz, aminek köszönhetően a bankoknak 100 milliárd dollárnyi veszteséget kellett leírni a válság kirobbanást követő két évben. Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta hirtelen 10 százalék fölé emelkedett.

Azonban nem mindenki ilyen optimista. Matt Schulz, a CreditCards.com elemzője szerint újra itt az ideje, hogy az amerikaiak átgondolják adósságaik nagyságát:

Ha valaki úgy érzi, hogy most még kezelhető az adósságának a mértéke, akkor gondolkozzon el azon, hogy mi történne egy váratlan vészhelyzet esetén.

A MarketWatch információja szerint éves szinten 4,9 százalékkal nőtt a hitelek mennyisége az USA-ban. Ennek egyetlen oka van: egyre több fogyasztó kap újra hitelt, 2017 első negyedévében 171 millió fogyasztó volt jogosult arra, hogy hitelkártyát használhasson az Egyesült Államokban.

A válság előtti szintet is meghaladta az USA hitelállományaForrás: FED

Ez a legmagasabb adat 2005 óta.

A FED múlt héten egy másik elgondolkodtató jelentést is kiadott, ebben az írja a felügyeleti szerv, hogy

a háztartások teljes adósság állománya 12 730 milliárd dollár volt, ami megdöntötte a 2008-as 12 680 milliárd dolláros csúcsot.