2017. júliusában a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak a tavaly ilyenkorinál. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a 2017 júliusára vonatkozó gyorstájékoztatóját a fogyasztói árak alakulásával kapcsolatban.

Ebből kiderül, hogy az árak az elmúlt egy évben 2,1 százalékkal nőttek.

Az infláció 2017. februárja óta lassult Magyarországon, akkor 2,9 százalékos volt a drágulás. A folyamatos csökkenés eredménye az volt, hogy júliusban a fogyasztói árindex csak 1,9 százalékos volt, azonban öt hónap után júliusban az árak drágulása ismét gyorsult.

Jelentősen, 3,3 százalékkal drágultak az élelmiszerek:

  • a sertéshúsé 12,7,
  • a sajté 10,8,
  • a cukoré 8,9,
  • a párizsi, kolbászé 8,3,
  • a kávéé 7,1,
  • a kenyéré 5,4 százalékkal.

Az élelmiszerek inflációját a baromfihús ára fogta vissza, ennek a csoportnak az ára ugyanis az adócsökkentés miatt 14,9 százalékkal csökkent.

IllusztrációForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 5,2 százalékkal.

  • A szolgáltatásokért átlagosan 1,8,
  • az egyéb cikkekért 1,0,
  • a háztartási energiáért 0,7,
  • a ruházkodási cikkekért 0,1 százalékkal kellett többet fizetni.

A tartós fogyasztási cikkek 0,3 százalékkal kevesebbe kerültek.

Tavaly júniushoz viszonyítva a dohányáruk 7,9 százalékos drágulása volt a legjelentősebb a jövedéki adó árfelhajtó hatása miatt. A szolgáltatásokon belül pedig az üdülési szolgáltatások drágultak jelentősen, ami minden év júliusában megfigyelhető, de az áremelkedés mértéke idén kissé meghaladta a szokásos szintet - mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagukat tekintve nem változtak.

Az első hét hónapban (2017. január-július) a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest.

Külkereskedelmi többlet

Nem csak a fogyasztói árindexre vonatkozó jelentést tette közzé a KSH, hanem a külkereskedelmi mérlegre vonatkozót is.

Ebből kiderül, hogy az első félévben 9,9 százalékkal nőtt az export és 11,3 százalékkal az import euróban számolt értéke a múlt év azonos időszakához képest.  

Az import érzékelhetően nagyobb növekedési üteme ellenére a kereskedelmi mérleg többlete mindössze 41 millió euróval csökkent és 5,377 milliárd eurót tett ki.

Online vásárlás illusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

Júniusban a kivitel 4,5, a behozatal 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az aktívum 97 millió euróval alacsonyabb 1,060 milliárd euró volt.