Április óta nem látott magasságba emelkedett a vasérc árfolyama, ahogy a kínai acélipar tovább pörgeti a fém iránti keresletet. Ezzel párhuzamosan a gyengülő kínálat is hozzájárul a dráguláshoz.

Jó úton halad a kínai vasércimport, hogy meghaladja a tavaly elért 1 milliárd tonnás rekord keresletet, ahogy az acélipar tovább növeli a kibocsátást. A vállalatok ugyanis igyekeznek meglovagolni a magas hazai árakban rejlő profitszerzési lehetőségeket – írja a Financial Times.

Ehhez társul, hogy hétfőn Sanghajban az acél határidős árfolyama négyéves csúcsot ütött meg, mivel a vásárlók gyorsan le akarnak csapni a kínálkozó lehetőségre.

Peking ugyanis utasította az északi tartományok acéltermelőit, hogy csökkentsék a kitermeléseiket ezen a télen – a kínai vezetés igyekszik visszafogni a légszennyezést.

Ahogy pedig az acélból fakadó haszonkulcsok több éves csúcsokon állnak, a vasérc iránti kereslet is további meglepetéseket okozhat még – mondják a JPMorgan elemzői.

A nagy nyertesek

A teljes képhez látni kell, hogy a kokszszén mellett a vasérc is kulcsfontosságú eleme az acélgyártásnak. Ahogy pedig a kínai termelők egyre nagyobb kapacitáson pörögnek, egyre inkább magasabb minőségű – 62 százalék vagy nagyobb vastartalmú – érceket használnak föl a teljesítményfokozás érdekében.

A kínai kereskedésű, 62 százalékos vasérc árfolyama (jüan)Forrás: Investing.com

Mindez pedig áldás a kínálati oldal olyan jelentős szereplőinek, mint a brazil Vale, a BHP Billition vagy a Rio Tinto. Az utóbbi egyébként éppen a múlt héten jelentette be, hogy a tervek szerint 3 milliárd dollárt juttatna vissza a részvényeseknek, részben éppen a növekvő vasércárak miatt.

Bizonytalan jövő

A fém árfolyama immár több mint 40 százalékot erősödött idén azt követően, hogy májusban 53 dollárig zsugorodott. Ezzel párhuzamosan

a kínai acéltermelés 4,6 százalékkal bővült az idei év első felében, ami a leggyorsabb ütemű növekedés 2013 óta. Mindemellett a Vale és a Rio Tinto egyaránt visszafogta az idei teljes évi kitermelési előrejelzését.

A jövőre nézve az biztosnak látszik, hogy a kínai acélipar átalakulóban van. Az viszont már vitás kérdés az elemzők körében, hogy ez pontosan milyen következményekkel jár majd. A döntő azonban feltehetően az lesz, hogy kitart-e vagy csökken a későbbiekben a jobb minőségű nyersanyag iránt mutatott kínai kereslet. Egyesek szerint ugyanis visszaesés várható, ahogy az acél haszonkulcsa visszaáll a normális szintekre.