A zambiai szolgáltató saját mobilfizetési applikációt is fejleszt

napelem, afrika, kunyhó
A napelemet is tartalmazza a kompakt energiatermelő szett
Vágólapra másolva!
Legalább 1 millió zambiai juthat hamarosan napenergiából előállított elektromos áramhoz napi használatra, ha beindul a Fenix International és az MTN Group nevű társaság együttműködése. Az amerikai startup az afrikai kontinens legnagyobb vezeték nélküli szolgáltatójával szerződött arra, hogy közösen biztosítanak elektromos energiát a hálózati lefedettségen kívül élőknek.
Vágólapra másolva!

A fejlődő országokban milliós tömegek élnek központi energiaszolgáltatás nélkül. A San Franciscoban székelő Fenix International olyan napenergia-kitermelő rendszerek fejlesztésével foglalkozik, melyekkel a lefedettség nélkül élőknek is elérhetővé válik a környezetbarát energia. Most a legnagyobb mobilszolgáltatóval közösen fognak bele a nagyszabású vállalkozásba: 2020-ig körülbelül 1 millió zambiait szeretnének elektromos energiához juttatni.

Olcsóbb és a környezettel is jobb barátságban lesz

Zambia lakosságának mintegy 80 százaléka, nagyjából 15 millió ember él az ország egyébként is megbízhatatlan villamosenergia-hálózatával le nem fedett területen. Ezek az emberek még hagyományos módon, petróleumlámpákkal, gyertyákkal, vagy fát égetve világítnak, és elektromos áramot benzines aggregátorral állítanak elő. Az amerikai vállalkozás már 2010 óta dolgozik ezen a projekten, amely most úgy tűnik, eljutott a megvalósítás szakaszába. A szegényes ellátottság ellenére elterjedt mobiltelefonokkal a zambiaiak hamarosan

20 centnek megfelelő összegért vásárolhatnak maguknak napi felhasználású elektromos enerigát, amelyet napenergiából állítanak elő.

A telep kompakt kialakítású, használatát magától értetődőnek ígéri a cég Forrás: Fenix International

A megoldás lényegében egy kompakt, napelemet és energiatárolót is tartalmazó egység, amely elegendő áramot szolgáltat a mobiltelefonok feltöltéséhez vagy az otthonok megvilágításához. Így a háztartások nem csak olcsóbb (jelenleg nagyjából 55 forint), hanem

jóval környezetkímélőbb módon juthatnak elektromos energiához más áramtermelő megoldásokhoz képest.

A fizetés a mobilszolgáltató fejlesztette applikáció alkalmazásával történik

Szetteket adnak az áramhoz

A Fenix International azt hangsúlyozza: olyan összeállításokat bocsátanak rendelkezésre, mely a napelemet és a kisméretű, elektromos készülékek csatlakoztatására alkalmas telepet is tartalmazza. Kiemelik: ezeket az eszközöket néhány perc alatt működésbe lehet helyezni és tiszta energiatermelésbe fogni.

A napelemet is tartalmazza a kompakt energiatermelő szett Forrás: Pixabay

A mostani bejelentés azért lehet fontos, mert nagy területen akarják a megoldást elterjeszteni Zambiában és még legalább 10 másik afrikai országban. Bár a 20 centes napidíj fizetése lényegében egy bérlési konstrukcióra hasonlít, a két vállalat kommunikációjában

a felhasználó az olcsó, tiszta áramért, és nem a termék használatáért fizet.

Nem ez az egyetlen kezdeményezés, amellyel olcsó és tiszta energiát visznek Afrika hálózattal nem rendelkező területeire. Az együttműködő cégek úgy látják, a vállalkozás akár már az év végére profitot is hozhat, különösen ha sikerül a projekt ugandai beindítása is. Kenyában egy másik társasággal működnek együtt. A napenergiával foglalkozó cég legnagyobb, hasonló célkitűzéssel alapított konkurense, a londoni székhelyű Nova Lumos szintén bejelentette: technológiája készen áll a felhasználói bevezetésre.