Ők a világtörténelem leggazdagabb emberei

Cosimo de Medici
Portrait of Cosimo de' Medici (1389-1464) the first of the Medici political dynasty. Painted by acopo da Pontormo (1494-1557) Italian Mannerist painter and portraitist from the Florentine School. Dated 16th Century
Vágólapra másolva!
Mindenki tudja, hogy kik azok az emberek, akiknek jelenleg a legnagyobb vagyonuk van a világon. Azonban érdekes kérdés az, hogy az ő vagyonuk mekkora a történelem leggazdagabb emberihez képest. Ugyan Bill Gates az ipari forradalom előtti kor listájának a végére felférne 90 milliárd dolláros vagyonával, de gazdagsága messze elmarad a történelem legtehetősebb királyaitól, bankáraitól.
Vágólapra másolva!

Napjainkban szoros verseny folyik a világ leggazdagabb embere címért Bill Gates és Jeff Bezos között. Ugyan négy éve folyamatosan a Microsoft vezére a leggazdagabb, de Bezos már néhány óra erejéig az élre került az Amazon részvények sikerének köszönhetően.

Korunk leggazdagabb emberei: Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Bill Gates Forrás: AFP

A kapitalizmus kezdetét az ipari forradalom elindulásához kötjük, de ez messze nem jelenti azt, hogy a gőzgép révén elterjedt új technológia megjelenése előtt ne lettek volna nagyon-nagyon vagyonos emberek.

De vajon ki volt az ipari forradalom előtti korszak Bill Gatese?

Ma már viszonylag könnyű megállapítani, hogy ki mekkora vagyonnal rendelkezik. A nyilvános cégadatok, üzleti jelentések és tőzsdei árfolyamok világosan megmutatják egy-egy vállalat értékét, így azok részvényeseinek vagyona is pontosan megbecsülhető.

Nehezebb azonban a tudomány dolga, ha egy olyan ember vagyonát kell meghatározni,

aki több ezer évvel ezelőtt élt.

Ezzel a nem egyszerű feladattal próbálkozott meg egy látványos infografika segítségével a The Money Project, amelynek legérdekesebb megállapításait szedtük össze.

Miért nehéz meghatározni ezeket a vagyonokat?

1. A történelem korai szakaszában a legnagyobb vagyont a föld jelentette. Így az olyan uralkodók vagyonát, akik óriási birodalmakat irányítottak (például Dzsingisz kán, Augustus császár) nagyon nehéz meghatározni. Hogy mekkora értékkel bírt a földterület 1219-ben Ázsiában, ma már szinte lehetetlen pontosan megmondani.
2. Az ókorból és középkorból nagyon kevés olyan pontos adat maradt a történészekre, amelyek segíthetnék a becslést. Az olyan kifejezéseket, mint a „mesés vagyon” elég nehéz számszerűsíteni.
3. Hiába vannak feljegyzések arról, hogy Crassus vagyona 200 millió sestercius volt, igazából nincs fix árfolyama ennek az összegnek. Mai értéke 200 millió dollártól 169,8 milliárd dollárig terjedhet, az értékszámítás módszertanától függően.

Az ipari forradalom előtti korszak leggazdagabb emberei:

Cosimo de' Medici portréja, kattintásra galéria nyílik! Forrás: AFP/Photo12/Ann Ronan Picture Library