Tovább száguld a magyar építőipar

2017.08.10. 10:07

Júniusban az építőipari termelés 27,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Elemzők szerint az idei év akár többéves csúcsokat is megdönthet.

Közétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az építőipar júniusi teljesítményére vonatkozó jelentését.

Ebből az derül ki, hogy a tavalyi alacsony szinthez képest idén júniusban 27,2 százalékkal bővült az építőipar. Az épületek építése 26,1, az egyéb építményeké 29,6 százalékkal emelkedett.

Az év első fél évében az építőipari termelés 27,0 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A két építményfőcsoport közül az épületek építésének növekedése júniusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az út- és vasútépítési munkák miatt bővült.

Építkezés a XIII. kerületbenFotó: Szabó Gábor - Origo

Az építőipar ágazatai közül

  • az épületek építésének termelése 17,8,
  • az egyéb építményeké 29,1,
  • a speciális szaképítésé 33,4 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések mennyisége az előző évihez képest 39,6 százalékkal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya június végén 94,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist.

A második negyedévben az építőipar termelői árai 4,6 százalékkal emelkedtek. Az előző negyedévinél az építőipar árai 1,4 százalékkal magasabbak voltak.

A Takarékbank elemzője, Horváth András azt mondta, hogy 2017 egészére immár 25 százalékot meghaladó növekedést vár az építőipar teljesítményében, de az építési engedélyeket és a bejelentett kereskedelmi fejlesztéseket figyelembe véve felfele mutatóak a kockázatok.

IllusztrációForrás: MTI/Oláh Tibor

Emiatt idén a GDP növekedéséhez képes lesz érdemben hozzátenni a szektor, amint azt az első negyedéves számok már alátámasztják. A növekedéshez egészséges szerkezetben mind a magán, mind a kormányzati szektor beruházásai kiegyenlítetten hozzájárulnak.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy idén júniusban az építőipari termelés 227 milliárd forintos értéke az elmúlt 5 év egyik legjobb eredménye, emiatt az Idei építőipari termelés értéke több éves rekordot dönthet meg.