Nőtt az OPEC olajtermelése júliusban

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Növelte olajpiaci keresleti előrejelzését az OPEC, de termelése is emelkedett júliusban, és meghaladta az önként vállalt termelési korlátot.
Vágólapra másolva!

A gyorsuló világgazdasági növekedési ütem a szervezet várakozásai szerint fokozatosan leépíti az iparosodott országok olajkészleteit, ami arra utal, hogy eredményes volt az önkéntes termeléscsökkentési vállalás.

A rendszeres havi piaci prognózisban a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) napi 32,42 millió hordós keresletet jelzett előre az idei évre az általa termelt olajra, 220 ezerrel többet, mint előző havi előrejelzésben.

Az OPEC kimutatásai szerint az olajtermelés júliusban az előző havihoz képest napi 173 ezer hordóval napi 32,87 millió hordóra emelkedett.

Az OPEC még tavaly novemberben napi 32,5 millió hordóban vállalta fel termelésének korlátozását, annak érdekében, hogy a világpiaci kereslet-kínálat egyensúly helyreálljon. Az önkéntes termeléskorlátozási vállalás jövő márciusig szól.

Illusztráció Forrás: DreamsTime

Júliusban az OPEC nem csak a saját magára nézve felvállalt korlátot, de az általa termelt olaj iránti világpiaci keresletre tett becslését is meghaladó mennyiségben termelt olajat.

A Brent nyersolaj jelenleg 53 dollár hordónként, ez 20 százalékkal magasabb a júniusinál, de csak a fele a 3 évvel ezelőttinek.