Folyamatosan tanulni kell, ha biztos munkát akarunk

Pesszimisták a munkaadók: -4%-on a Manpower munkaerőpiaci indexe
Vágólapra másolva!
A munkavállalók közel háromnegyede hajlandó új készségeket elsajátítani, illetve teljesen átképezni magát annak érdekében, hogy a jövőben is foglalkoztatható legyen – derül ki a PwC „Workforce of the future: the competing forces shaping 2030" című felméréséből. A megkérdezettek szaktudásuk korszerűsítését a saját, nem pedig a munkáltató felelősségének tekintik.
Vágólapra másolva!

A válaszok alapján kirajzolódik, hogy egyre inkább jellemző a munka melletti folyamatos tanulás, amelynek célja, hogy a munkavállalók lépést tudjanak tartani azokkal a változásokkal, amelyeket a technológiai fejlődés a munka világában eredményez.

A tanulmány a munka világának 2030-ra megvalósuló, négy lehetséges változatát vizsgálja, és bemutatja, hogyan formálják majd a jövő munkahelyeit a különböző, egymással szemben álló tényezők, beleértve az automatizálást. Az egyes forgatókönyvek jelentős változásokat mutatnak a munka világában, amelyeket a kormányzatok, a vállatok és az egyének sem hagyhatnak figyelmen kívül.

A válaszadók 65 százaléka úgy véli, a technológiai fejlődésnek köszönhetően kedvezőbb foglalkoztatási kilátásokkal rendelkezik majd. Az Egyesült Államokban és Indiában dolgozók bizakodóbbak (74, illetve 88 százalékkal), az egyesült királyságbeli és a németországi munkavállalók pedig pesszimistábbak (40 és 48 százalékkal).

Összességében a válaszadók közel háromnegyede gondolja úgy, hogy a technológiai vívmányok sosem fogják teljesen helyettesíteni az embert, 86 százalék pedig úgy véli, humán készségekre mindig is szükség lesz.

A válaszadók 60 százaléka szerint kevesek rendelkeznek majd stabil, hosszú távú munkahellyel a jövőben.

Tanulni kell Forrás: MTI

– mondta Bencze Róbert, a PwC Magyarország HR-tanácsadási csoportjának igazgatója.

Habár a válaszadók úgy vélik, a technológiai fejlődésnek pozitív hatásai lesznek, és 37 százalékuk várakozással tekint egy lehetőségekkel teli jövő elé, sokan továbbra is aggódnak amiatt, hogy az automatizálás bizonyos munkahelyeket veszélybe sodor.

A megkérdezettek több mint fele pedig úgy véli, a kormányzatoknak meg kellene tenniük a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megvédjék a munkahelyeket az automatizálástól.

Ezek az aggályok alááshatják a munkavállalók magabiztosságát, illetve elvehetik a kedvüket az innovációtól. A munkáltatóknak komoly párbeszédeket kellene kezdeményezniük, és be kellene vonniuk a dolgozókat a technológiai fejlesztésekhez kapcsolódó vitákba. A munkavállalóknak így lehetőségük nyílna arra, hogy megértsék a technológiai fejlődés munkahelyükre gyakorolt hatásait, felkészüljenek ezekre, illetve tovább képezzék magukat – tette hozzá Bencze Róbert.

A tanulmány négy jövőbeni forgatókönyvet mutat be, hogy fog kinézni a munka világa 2030-ban. Az egyik a közösségi vállalatok kora, a másik a gondoskodó vállalatoké, a harmadik az innovációt, a negyedik pedig a kapitalista nagyvállalatokat támogatja.