Ezért nagyon megbüntethetik, ha nem szól előre a szomszédjának

2017.08.11. 12:10

Elsősorban a motoros permetezőgépek használatakor kell előzetesen tájékoztatni a szomszédos ingatlanon élőket. Azt, hogy ki hogyan értesíti szomszédját, azt maga dönti el, de ha ez elmarad, simán kaphat pénzbüntetést.

Komoly környezetvédelmi és egészségügyi gondot okozhat, ha a növényvédő szereket permetezéskor elfújja a szél. Ez elsősorban lakott területek szomszédságában lehet veszélyes. Tavaly óta egyébként már jogszabály kötelezi a gazdálkodókat arra, hogy előzetesen tájékoztassák a szomszédos ingatlanon lévőket, ha motoros permetezőgépet használnak  – közölte a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság.

A rendelet úgy fogalmaz, hogy az számít lakott területrésznek, ahol például a tulajdonosok az év valamely szakában életvitelszerűen tartózkodnak. Elsősorban a szántóföldek közötti tanyákon, a zártkerti területeken vagy a belterületi szántóföldek szomszédságában élőket kell előzetesen tájékoztatni.

Előre kell szólni a permetezéskorForrás: MTI/Manek Attila

És mindez természetesen a házikert-tulajdonosokra is vonatkozik, ha éppen motoros háti permetezővel indulnak neki a szőlőtőkéknek. Ha jön az ellenőrzés, és valaki nem tudja bizonyítani, hogy előre tájékoztatta a szomszédját a permetezésről, akkor először figyelmeztetésben, ha visszaeső, akkor pedig pénzbírságban is részesülhet.