Sok pénzt emészt fel a 99 éve nem látott természeti csoda

2017.08.21. 07:01

A napfogyatkozás egy olyan ritka jelenség, amelyet az emberek többsége legfeljebb egyszer figyelhet meg az életében. Augusztus 21-én úgy fogja kitakarni a hold a napot, hogy az így keletkezett árnyék keresztbe átvonul az egész Egyesült Államokon. A kiterjedt napfogyatkozásnak számos gazdasági hatása is lesz.

Az Amerikai Egyesült Államok egy olyan jelenségre készül, amelyre az elmúlt 99 évben nem volt példa. Olyan teljes napfogyatkozás lesz Észak-Amerikában, amely teljes egészében átszeli az országot, azaz a nyugati parttól a keleti partig látható lesz.

Teljes napfogyatkozás lesz az USA 14 államábanForrás: MTI/EPA/Ojo Bala

Észak-Amerikában 1979-ben volt utoljára teljes napfogyatkozás, akkor azonban csak öt államban (Washington, Oregon, Idaho, Montana és Észak-Dakota), illetve Kanada egyes részein lehetett látni a ritka természeti jelenséget.

A 2017. augusztus 21-i napfogyatkozás azonban 14 államban lesz megfigyelhető, és 10 óra 16 perctől 14 óra 48 percig tart.

A jelenség 100 kilométeres sávban lesz látható, két és fél percig tart, amíg a hold teljesen kitakarja a napot.

Keresztben szürkével az augusztusi napfogyatkozás útvonala, míg a sárga és fekete pontok a nap és a hold pozícióját jelölikForrás: NASA

A  napfogyatkozás nemcsak csillagászati szempontból érdekes jelenség, hanem több módon is hatással lesz a gazdaságra.

Turizmus

A napfogyatkozások nagyon ritkák, ezért az emberek többsége igyekszik kihasználni az adódó alkalmat annak megfigyelésére. A 2017-es napfogyatkozás sávja elkerüli a legnépesebb városokat, de még így is 12 millióan élnek az érintett sávban. 

Mivel azonban az egész országból érkeznek majd turisták az esemény miatt, a hold árnyékának sávjában fekvő városok idegenforgalma nőni fog. Ráadásul a jelenség 20 nemzeti parkban is látható lesz.

Nashville sokat nyerhet a napfogyatkozásnak köszönhetőenForrás: AFP/ robertharding/Richard Cummins/Richard Cummins

Angela Speck, a Missouri Egyetem professzora 400 ezer turistára számít az államban. A beárnyékolt 100 kilométeres sáv 200 mérföldes (320 kilométeres) körzetében további 88 millió ember él. Ráadásul az augusztus végi időpont miatt sok nem-amerikai turista is itt töltheti a nyári szabadságát.

A tennessean.com szerint a Tennessee államba látogató turisták száma 

1,44 millióra ugrik a megszokott 360 ezer főről,  a nashville-i turizmus pedig 15 és 20 millió dollár között profitálhat az esemény kapcsán. Az államban a hotelszobák többsége már megtelt, sőt az árak is feljebb mentek.

A hotelek a napfogyatkozás miatt olyan korlátozást vezettek be, hogy minimum 2-3 éjszakát kell lefoglalni.  Az Airbnb-szállások 98 százaléka is elkelt, ezek átlagosan 15 százalékkal drágultak. 

Áramellátás

A napfogyatkozásnak kettős hatása van az érintett területek áramfelhasználására. Mivel a jelenség miatt kevesebb lesz a fény, ezért sokkal több helyen van szükség a világításra, mint amúgy lenne egy augusztusi napon.

A másik hatás a napelemeket érinti, hiszen azok a napfogyatkozás miatt kevesebb áramot tudnak előállítani. 

Naperőmű NevadábanForrás: SolarReserve

A 2015-ös európai napfogyatkozás volt az első, ahol teljes körűen megfigyelték a jelenség energiaszektorra gyakorolt hatását. Ebből az derült ki, hogy az átlagos napi 90 gigawattos termelés visszaesett 36 gigawattra.  A hőmérséklet 3°C-kal csökkent, míg a szélerőművek teljesítménye is enyhült, mert a szél sebessége 0,7 m/s-mal mérséklődött.

A Financial Times azt írja, hogy a napfogyatkozás miatt augusztus 21-én 6000 megawattal nőhet a fogyasztás Kaliforniában. Az állam különösen kitett a napenergiának, az egyre olcsóbb erőforrás már a terület energiaforrásának 10 százalékát fedezi.  Ezek a számok különösen annak fényében érdekesek, hogy Kaliforniában csak részleges napfogyatkozás lesz.

A naperőművek elhelyezkedése és teljesítménye az USA-ban, illetve a részleges napfogyatkozás kitakarásának mértékeForrás: US Energy Information Administration és NASA

A Vox.com arról ír, hogy 1900 naperőmű lesz érintett, amelyek hatásfoka 50-70 százalékban fog csökkeni az említett időszakban.