Ha az Eximbankot az államháztartásba sorolnák, akkor az rontaná a államadósság rátáját, ugyanis a bank adóssága is beletartozna az államadósságba- ismertette Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az M1-en.

Az elemző arról beszélt a délelőtti műsorban, hogy ha az Eximbank bekerülne az államháztartásba, akkor a 74 százalékos államadóssági ráta 76 százalékra ugrana.

EximbankFotó: Pályi Zsófia [origo]

Monetáris, Pénzügyi és Fizetésimérleg-statisztikák Bizottsága viszont ennek ellenére szorgalmazza, hogy az Eximbank a kormányzati szektorba kerüljön. Szavazásra bocsátották a javaslatot, az Eurostat álláspontját és az monetárisok 55 tagjából, 25-en szavazták meg, a magyar nézőpontot pedig 24-en támogatták, hatan tartózkodtak.

Az Eximbank besorolása fél, egy vagy két százalékponttal ronthatja a magyar államadósság rátát- emelte ki Virovácz Péter.

Hangsúlyozta, a vita nemcsak Magyarországról szól, más országok ellen is zajlott már ilyen vizsgálat, ott is hasonló eredmények születtek. Példaként egy balti országot hozott fel, ahol 10-12 százalék között van az adósság ráta, ott "nem történik semmi", ha az államháztartásba konszolidált kör hasonlóképp megváltozik.