Közleményben cáfolta a jegybank a Magyar Nemzet állítását, miszerint a devizahitelek kivezetésekor keletkezett árfolyamnyereségét a jegybank saját célokra költi.

Mint a Magyar Nemzeti Bank közleményében írta, a devizahitelezés az egyik legtöbbeket érintő hitelezési forma a rendszerváltás óta, amelybe családok rokkantak bele anyagilag. A jegybank emlékeztetett, ennek az állapotnak a forintosítás és a bankok elszámoltatása vetett véget még 2014-ben.

A forintosítás nem lett volna lehetséges, ha az MNB nem bocsátja rendelkezésre devizatartalékából az ehhez szükséges 8 milliárd eurót. Az elszámolás körülbelül 1000 milliárd forinttal csökkentette a háztartások adósságát. Jó időzítéssel a devizahitelek konverziós árfolyamát még azelőtt sikerült rögzíteni, mielőtt a svájci frank tovább erősödött volna– írták a közleményben, melynek segítségével több tízezer háztartás szabadult meg hatalmas és egyre növekvő adóssága terhétől.

Forrás: MTI/Balaton József

A Magyar Nemzeti hétvégi számának állításai csúsztatások - írja az MNB közleménye.  

Az MNB leszögezte, a jegybank a forintosításhoz kapcsolódó átváltáson keletkezett árfolyameredményénél, vagyis 136 milliárd forintnál nagyobb összeget helyezett eredménytartalékba (162,2 milliárd forint,) illetve fizetett be a költségvetésbe (50 milliárd forint). „A jegybank tartalékok képzése helyett ugyan befizethette volna a korábbi évek eredményét a költségvetésbe, azonban ezt az európai uniós elszámolási szabályok miatt a kormány nem fordíthatta volna a devizahitelesek megsegítésére anélkül, hogy a költségvetési hiány drasztikusan meg ne emelkedett volna." - írják a közleményben.