Hamarosan bányát nyitnak meg a briteknél, méghozzá az elektromos járművek jelenleg alapvető technológiai megoldásának számító, lítium-ionos akkumulátorok alapjául szolgáló lítium kitermelésére. A Cornish Lithium hatalmas tőkével a tarsolyában indítja a munkát.

Dél-Amerikában tárták föl eddig a leggazdagabb lítium-lelőhelyeket, ezért a nyersanyag kitermelése ott a legolcsóbb. Most viszont egy európai vállalat jelentkezett be az európai piacokra: az egykori ősi, saját, mára azonban kihalt nyelvvel rendelkező térségben, Cornwallban kezdik meg az ottani lelőhelyek feltárását.

A geotermikus energia kitermelésének is kulcsa lehet

A lítium és kitermelése, nem csak az e-mobilitás elterjedéséhez nélkülözhetetlen, de közvetett módon a bányászati hagyományok fejlődéséhez is hozzájárulhat. Továbbá, mivel a lítium kinyeréséhez szükség van hévízre, előmozdíthatja a geotermikus energia hasznosítását is – véli Jeremy Wrathall, a vállalat vezérigazgatója.

Lítiumbánya Bolíviában: értékes nyersanyagot hoznak felszínreForrás: The Mining Report

A társaság 1 millió fontos alaptőkével rendelkezik a kutatások és a feltárások megkezdéséhez. Bár a cornwalli kitermelés egészen biztosan drágább lesz mint a dél-amerikai, de a

technológiai fejlődés miatt még így is megtérülhet.Siker esetén az európai piac sokkal kevésbé lesz rászorulva a más földrészeken zajló kitermelésre.

A várakozások szerint a bányászat öt év múlva indulhat meg.