Legalább 25 évre tervezik a napelemes termelőt

2017.08.14. 16:29

Az MVM, a Magyar Villamos Művek Zrt. a Békés megyei, ötszáz fős községben, Körösújfalun építi meg fotovoltaikus erőművét. Várhatóan 2018 első negyedévére már el is készül környezetbarát energiatermelő.

Közel 2000 darab panelből áll majd az a napelemes kiserőmű, melynek telepítése hamarosan megkezdődik a Békés és Hajdú-Bihar megyék határán fekvő Körösújfaluban. A település régi, kihasználatlan, önkormányzati tulajdonú sportpályája a beruházó szerint mind jogi, mind műszaki szempontból is ideális.

Országosan is csökkenti az emissziót

A termelésbe álló napelemek élettartamát legalább 25 évre várják a szakemberek, az erőmű teljesítményét pedig 0,5 megawattra. Éves szinten így körülbelül

700 megawattórányi villamos energiát termel a naperőmű, melyet a kötelező átvételi rendszerben értékesítnek majd. Összehasonlításként: bár a többféle technológiai megoldás miatt nehéz átlagértékekkel számolni, egy 4-5 fős átlagos család óránkénti igénye nagyjából 0,5 kilowatt. A Mátrai Erőmű naperőműve 15 megawattot produkál – erőműként, nem napelem-parkként, mint ami Körösújfalun is épül most.

Napelemek: hamarosan Körösújfalun is láthatók lesznek, és mellette tiszta energiát termelnekForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Guido Cavallini

A napenergia felhasználása csökkenti a károsanyag-kibocsátást is, országos viszonylatban
1000 tonnával kevesebb szén-dioxid jut majd a levegőbe,ha megkezdik termelésüket a napelemek.

Mindenki jól jár

A másfél hektáros területért fizetett bérleti díj a településnek kiszámítható bevételt biztosít,a beruházás pedig környezetbarát: az így előállított zöldenergia nem szennyez.

A megvalósítás jelenleg a pályáztatás szakaszában tart, a fejlesztés 35 százalékát EU-támogatásból, a többit saját tőkéből finanszírozza az energetikai vállalat. A tervek szerint a következő év első néhány hónapjában el is készül a kivitelezés. A beruházó jelzése szerint, folyamatosan keresik a hasonló beruházások lehetséges helyszíneit az országban.