Tizenegy éves csúcson a kkv-index

2017.08.15. 15:52

Jelentősen megugrottak a hazai kkv-k pénzügyi várakozásai – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból. Átlagosan 8,5 százalékos árbevétel-, és 5,1 százalékos profitnövekedésre számítanak a következő egy évben, ami 2006 óta a legmagasabb előrevetített várakozás. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, árbevétel és profitvárakozásuk egyaránt duplájára nőtt.

A 8,5 százalékos árbevétel-növekedés jelentős, három százalékpontos ugrás az év eleji várakozásokhoz képest, és egyben az elmúlt tizenegy év legjobb várakozása. Az előző negyedévi 34 százalék helyett a cégek 45 százaléka számít 6 százalék feletti bevétel-növekedésre, miközben 53 százalékról 40 százalékra csökkent a jelenlegi bevétel szinttel tervezők aránya.

A számok nagyon ígéretesek, és bőven túlszárnyalják az MNB jövő éves 2,8 százalékos inflációs előrejelzését, tehát várakozásaik szerint jó év elé nézhetnek a vállalkozások – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Jelenleg a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, árbevétel-várakozásaik több mint duplájára, 5,1 százalékról 10,4 százalékra emelkedtek. Ezzel szemben a középvállalkozásoknál 8,7 százalékról 7,2százalékra csökkent a várt bevétel-növekedés nagysága. A kisvállalkozásoknál csupán kismértékű javulás történt, jelenleg 6,3 százalékos bővüléssel számolnak.

Csupa öröm és bizakodásForrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

A hazai vállalkozások kiugró árbevétel-várakozásai az eredményvárakozásokban is tetten érhetők, ugyanis 3,5-ről 5,1 százalékra nőtt a várt profit mértéke. A mikrovállalkozások várakozásaik közel a duplájára, 6,5 százalékra ugrottak év elejéhez képest. A kisvállalkozások gyakorlatilag ugyanolyan eredménynövekedést valószínűsítenek (3,7 százalék), míg a középvállalkozások csupán 2,5 százalékos profitnövekedést prognosztizálnak, ami erőteljes visszaesés az előző negyedévi 6,9-hez képest.

Jelenleg az ipari cégek számítanak a leglátványosabb, 12,2 százalékos bővülésre, de a kereskedelem sincs nagyon lemaradva a 9 százalékos várakozással. A szolgáltató és a mezőgazdasági cégek azonban jóval az átlag alatti, 6,7 és 5,4 százalékos árbevétel-növekedéssel terveznek a következő egy év során. A profitvárakozásokat tekintve is hasonló a helyzet.

Az ipari cégek kiugró várakozásai feltehetően összefüggésben vannak azzal, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint az ipari termelés az év első hat hónapjában 5,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakához képest. Tehát a magyar ipar továbbra is erős támasza lehet gazdaság növekedésének – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.