Picit mindenütt másképp muzsikál a gazdaság mint néhány éve

2017.08.16. 17:16

Japán és az USA hasított az elmúlt néhány évben, és bár utóbbi növekedése némileg lassul, még mindig kitűnő lehetőségeket kínál. Európa is erősödik, a bizonytalanságot a politikai változások okozzák, míg az Egyesült Királyság gyengébb teljesítménye mögött pedig a brexit körül felbukkanó számtalan kérdőjel áll.

Három dolog van a vállalatok értékelésénél, amelyre a Fidelity International szerint figyelni kell a befektetőknek: a változás, illetve szerkezetátalakítás valószínűsíthetősége, azok a társaságok, melyek a piaci várakozást felülmúlóan teljesíthetnek, és a franschise-ok, hiszen ezek a vállalatok ármeghatározó erővel és erős piaci pozícióval rendelkeznek. A befektetési alapnál azt javasolják: ezek mentén vitzsgálják a pénzüket fialtatni vágyók az egyes régiók, vagy meghatározó gazdaságú országok lehetőségeit.

Igazából nincs nagy baj

A befektetési alap szerint az USA és a dollár az elmúlt néhány év erősödése után egyensúlyba került, itt már a befektetők is a kamatciklusokhoz igazítják portfólióikat és várakozásaikat is. Az Egyesült Államok továbbra is tartogat kiaknázható lehetőségeket, de úgy tűnik, a világ legerősebb gazdasága lassabb fokozaton erősödik tovább. Japán viszont továbbra is hasít: a bejelentett gazdaságélénkítő rendelkezések felgyorsultak a részvényeseknek kedvező vállalati reformok, és az USA-n kívül egyedül itt nőttek a vállalati nyereségek az elmúlt években.

Az elmúlt évek eredményei alapján, régióként némileg eltérő stratégiát érdemes követni a befektetőknek123RF

Európa kezdi utolérni a tengerentúlt, és a francia elnökválasztás okozta bizonytalanság után, a piac újra egyensúlyi állapotba kerül, a gazdaság pedig egészséges fokozaton növekedhet.

Az Egyesült Királyság eredményei az elmúlt 2 évben gyengébbek voltak, ez elsősorban az uniós kilépési fordulatnak tudható be. A befektetők itt viszonylag alacsonyabb értékeltségi szinten álló részvényekkel találkozhatnak, a növekedési potenciál viszont jóval magasabb.

Valamennyi régióban érdemes szem előtt tartani, hogy a három szempont közül melyiknek felel meg leginkább a befektetésre kiválasztott vállalat és ez alapján döntést hozni.

A technológia mindenütt ott van

Az elmúlt évben csökkent az egészségügyi szektor felülértékeltsége, itt a prémiumszolgáltatást nyújtó cégek illetve a berendezésgyártók erősödésére kell számítani. A legerősebben teljesítők között van az informatika, amely azonban többé nem tekinthető külön iparágnak, szemben a nagyjából két évtizeddel ezelőtti helyzethez képest. A technológiai szektor hihetetlen mértékben kibővült, jelen van számos olyan ágazatban, melyek önmagukban kevésbé vonzó befektetési célpontok lennének.

A gyártástól a pénzügyi szektor szolgáltatásain át a médiáig és a kiskereskedelemig, mindenütt egyre meghatározóbb szerepet tölt be. Így egyre kevésbé látható a határvonal a hagyományos nagy iparágak a technológia önálló arculata mögött.