Erősödött az áruforgalom és jelentős a bevételi többlet júniusban

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
A folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt, úgynevezett külfölddel szembeni finanszírozási képesség 1,731 milliárd euróra nőtt júniusra – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett havi fizetési mérlegadataiból. Az uniós tőkeátutalások az utóbbi, az áruforgalmi többlet pedig a folyó fizetési mérleg eredményéhez járult hozzá.
Vágólapra másolva!

A folyó fizetési mérleg 917 millió eurónyi többlettel zárta júniust, ez jelentős erősödés az előző két hónaphoz képest. Jelentősen javult az ország pénzügyi pozíciója, megérkeztek az uniós tőkeutalások is. Van azonban olyan szektor, mely alig mozdult el a korábbi hónapokhoz képest.

A bevételi többlet legyűrte a nettó kiáramlást

A folyó fizetési mérleg többletéhez az áruforgalom növekedése 126 millió euróval járult hozzá. Az idegenforgalmi többlet értéke nem változott jelentősen júniusban az előző hónaphoz képest. 833 millió euróra emelkedett a külföldiek magyarországi befektetéseinek hazautalási összege, ebből

a működőtőkébe a májusival megegyező mértékben, 564 millió eurónyi visszaforgatás történt.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az egyenleget jelentősen javította, hogy az előző hónapok nettó kiáramlásával szemben júniusban 44 millió eurós többlet jelent meg a másodlagos jövedelmek sorában. Ide általában a kisösszegű, rendszeres átutalások tartoznak.