A K&H figyelmeztet a befektetési kiskapukra

kamat, hozam, kötvény, profit
bankjegy HASZNÁLATI TÁRGY pénz TÁRGY
Budapest, 2011. augusztus 5. Euró bankjegyeket számol egy pénzváltó alkalmazottja Budapesten. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Az eurózóna fellendülése az év eleje óta a befektetők egyik kedvence témája, az euró erősödése azonban lehiggasztotta a vállalati profitok emelkedésére számító befektetőket.
Vágólapra másolva!

Az európai részvények kiemelkedően teljesítettek egészen június végéig köszönhetően a kedvező növekedési kilátásoknak és a viszonylag nyugodt politikai környezetnek, - áll a bank közleményében.

Megjegyzik, hogy a tengerentúlon Trump politikája miatt egyre nő a feszültség, viszont Európában a brexit ütemezése és a már lezajlott francia és holland választások miatt csökkent a politikai kockázat.

Kovács Mátyás, a K&H alapkezelő szenior portfólió-menedzsere továbbra is

hisz az eurózóna gazdasági fellendülésében.

Elmondta, hogy feldolgozó iparban és a szolgáltatási szektorban is több éves csúcson van a bizalmi index és a német választások sem nyugtalanítják különösebben a befektetőket.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Viszont hozzátette, hogy a kötvényvásárlási program kivezetésének megszellőztetésével az Európai Központi Bank kiengedte a szellemet a palackból.

Az euró 1 hónap leforgása alatt 6 százalékot erősödött a dollárral szemben ez pedig lerontotta az európai cégek profitvárakozását.

Továbbra is biztató azonban az eurózóna gazdasági fellendülése és nem kell lemondani az ebben rejlő befektetésekről sem.

Az euró erősödése egyértelműen kockázatot jelent a vállalati szektorra

azonban vannak olyan szektorok, mint például a bankszektor, amelynek a bevétele főleg az eurózónából ered.

Kovács Mátyás szerint az euró jelenlegi erősödése annak tudható be, hogy a piac várakozása szerint a fellendülő gazdasági adatok hatására az EKB szigorítani fog.

A kamatok emelkedni fognak, így a magasabb kamatkörnyezet kifejletezzen pozitív hatással lehet a bankokra.