Elnyelte a föld az áfacsökkentést

alulnézet ellenfény építkezés ÉPÜLET épületfotó épülő ház félkész épület FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA lakópark NÉZET
Debrecen, 2017. január 23. A betonozó tölcsérrel egyszerre 1 köbméter friss betont emelnek az emeleti zsaluzatba a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az építkezők és felújítók 26 százaléka vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) az idén, öt százalékkal többen, mint egy évvel korábban - derül ki a Mapai nem reprezentatív felméréséből. 
Vágólapra másolva!

A csok nélkül építkező, felújítók 60 százaléka azért nem élt a kedvezménnyel, mert nem jogosult rá. A következő egy évben építkezést és felújítást tervezők 18 százaléka kalkulál úgy, hogy igénybe veszi a csokot, negyedük még bizonytalan.

– mondta Markovich Béla a Mapei Kft ügyvezetője

A felmérés szerint a válaszadók az áfacsökkentés dacára is áremelkedést tapasztalnak. Az építőanyag árakat a válaszadók 82 százaléka, a munkadíjakat 87 százaléka érzik magasabbnak. Az építőanyagoknál úgy vélik átlagosan 19 százalék az áremelkedés, míg a munkadíjak területén ugyanez 23 százalék.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Meglepően közel jár az igazsághoz az emberek által érzékelt áremelés. Az ÉVOSZ építőipari vállalkozók körében végzett friss felmérése szerint is országosan tíz százalék felett várható az építési költségek emelkedése az év második felében – mondta Markovich Béla.

Az áfacsökkentés hatására elvileg 20 százalékkal kellett volna csökkennie az áraknak, ezzel szemben nem ezt tapasztaljuk a piacon - tette hozzá.


Drágulnak az építőanyagok, azonban az áremelkedés nem egyenletes, építőanyagfajtáktól függően változó mértékű. Például a betonacél és a szerkezetépítő anyagok terén nagyobb volt az emelkedés, esetenként 25-30 százalék, míg az építőipari segédanyagok terén szerényebb 5-10 százalékos volt a drágulás.

Jelentősen emelkedett a kivitelezői árak és munkadíjak mértéke is, amire a Markovich szerint mindenképpen szükség volt, miután az évek óta befagyott díjak az önköltség közelében tartották a vállalkozásokat, nem volt lehetőségük fejlesztésre, növekedésre. Mindemellett számottevően emelkedtek a munkabérek is az elmúlt egy évben.