Két hét van a Cégkapu-regisztrációra

vállalkozás vállalkozó
Businesswoman working at laptop in vintage shop
Vágólapra másolva!
Augusztus 30-ig minden gazdálkodó szervezet számára kötelező regisztrálni a Cégkapun. A jövő év elejétől a megadott email-cím segítségével zajlik majd az állami szervekkel folytatott hivatalos kapcsolat, ezért a vállalkozásoknak saját érdekük is, hogy időben felkészüljenek erre - derül ki a DLA Piper blogbejegyzéséből.
Vágólapra másolva!

Január 1-től a gazdálkodó szervezetek számára szélesebb körben kötelezővé válik az állami szervekkel, egyéb intézményekkel, bíróságokkal való elektronikus kapcsolattartás, valamint a dokumentumfogadás és dokumentumküldés.

A kötelező elektronikus kapcsolattartáshoz az állam a gazdálkodó szervezetek számára Cégkapu-szolgáltatást biztosít.

A Cégkapu lehetővé teszi, hogy minden küldemény az adott gazdálkodó szervezethez rendelt biztonságos, hiteles tárhelyre érkezzen és csakis onnan legyen megküldhető.

A fentiek megvalósítása érdekében valamennyi gazdálkodó szervezet köteles az Cégkapu-regisztrációt teljesíteni.

A regisztráció az egyszerűbb esetekben (például amennyiben a gazdálkodó szervezet cégjegyzékbe bejegyzett cég és van önálló aláírási joggal és Ügyfélkapuval rendelkező vezető tisztségviselője)

tíz perc alatt online teljesíthető

Könnyen, gyorsan lehet regisztrálni Forrás: Image Source/Flynn Larsen

Egyéb esetekben a regisztráció több időt vehet igénybe, és meghatározott dokumentumokat (például a gazdálkodó szervezet nyilvántartásban való szereplését igazoló okiratot, képviseleti jogot igazoló okiratot) is csatolni (feltölteni) szükséges.

A regisztrációt a gazdálkodó szervezet képviseletére jogosult természetes személy, vagyis törvényes képviselő, vagy az általa meghatalmazott más természetes személy teljesítheti. A regisztrációt ténylegesen csak olyan természetes személy tudja teljesíteni, aki rendelkezik Ügyfélkapuval vagy az állam által biztosított azonosítási szolgáltatáshoz kötődő egyéb regisztrációval.