Egyre engedékenyebbek a britek a brexit kapcsán

2017.08.17. 10:49

Jó hírt kaptak azok a turisták, akik a brexit után is szeretnének majd Nagy-Britanniába utazni. Várhatóan ők engedély nélkük mehetnek az országba a kiválás után is, azonban a munkavállalóknak és a diákoknak már nehezebb dolguk lehet.

Ahogy közeledik Nagy-Britannia tényleges kiválása az unióból, egyre több részlet válik világossá a feltételekről.

Most az derült ki, hogy a brit kormány azt fontolgatja,

hogy az Európai Unió állampolgárai továbbra is szabadon léphetnek be az országba.

Ez azt jelenti, hogy a közösség lakosainak nem lesz szüksége vízumra.Azonban nem ilyen fényes a helyzet a diákok, munkások és letelepedni vágyok esetében, nekik jóváhagyásra lesz szükségük – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő hivatalnok.

Szabadon mehetnek Nagy-Britanniába a turistákForrás: NurPhoto/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

A The Times azt írta szerdán, hogy az uniós állampolgároknak lehetőségük lesz Nagy-Britanniában élni, de a munkavállalók számát korlátozni fogják az illetékes szervek. A tervezet még nem végleges, de a hivatalos verzió heteken belül napvilágot láthat.

A bevándorlás lehetséges korlátozása kapcsán több szektor résztvevői is aggodalmukat fejezték ki, mert szerintük így sokkal nehezebb lesz megtalálni a szükséges képességekkel rendelkező munkaerőt - írja a Bloomberg.

A brit statisztikai hivatal szerdán közétett jelentése szerint, idén április és június között rekordszámú volt az uniós munkavállalók létszáma az országban,

a 2,37 millió fő 126 ezerrel magasabb annál, mint ami tavaly ilyenkor volt.

A héten beszámoltunk róla, hogy Nagy-Britannia könnyítést kért az EU-tól, mert nem valószínű, hogy 2019 márciusáig megszületik az összes szükséges vámegyezmény az unió országaival. Ezért a britek átmeneti vámuniót szeretnének a brexitet követő egy-két évben.