Az USA jelentősen változtatna a szabadkereskedelmi egyezményen

Vágólapra másolva!
A NAFTA lebontotta a kereskedelmi határokat az észak- és közép-amerikai országok között. Az USA szemszögéből nézve ez nem kedvez az ország gazdaságának, ezért sürgető változásokat sürget, Kanada és Mexikó viszont kiáll az egyezmény mellett.
Vágólapra másolva!

A Washingtonban tartott ötnapos tárgyalássorozaton Robert Lighthizer, az USA kereskedelmi főtárgyalója kifejtette: az amerikai kormányzat megítélése szerint az egyezmény

A szabadkereskedelmi egyezményt Donald Trump amerikai elnök "a történelem legrosszabb" megállapodásának nevezte és azt ígérte: vagy lényegesen

változtatnak rajta, vagy az USA kilép a megállapodásból.

A NAFTA lebontotta az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közötti kereskedelmi határokat, beleértve a vámokat is. Trump és az egyezmény kritikusai szerint ez arra bátorította a vállalkozókat, hogy az alacsony bérköltségek miatt Mexikóba telepítsék gyáraikat.

Nem úgy sült el, ahogy tervezték

Lighthizer szerint legalább

700 ezer amerikai lett munkanélküli

azért, mert áttelepültek a vállalkozások. A főtárgyaló kifejtette, az USA azt szeretné, ha minél több gyár visszatérne a határokon belülre. Lighthizer sürgette egyúttal a Mexikóval szemben fennálló óriási, 68 milliárd dolláros kereskedelmi deficit kiegyensúlyozását is.

Kanada és Mexikó ragaszkodik

Kanada és Mexikó védelmébe vette

és sikeresnek nevezte a szabadkereskedelmi egyezményt, bár a megállapodás szerintük is frissítésre szorul. Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági miniszter, a mexikói delegáció vezetője elismerte az újságíróknak, hogy "valóban munkahelyek vándoroltak át" Mexikóba. "Az első nagy kihívás a három ország közötti megegyezés közös pontjainak megtalálása lesz és ez bizony kétségtelenül nehéz folyamatnak ígérkezik".

A tárgyalásokon hasonlóképpen "drámai pillanatokra" számít Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter szerint viszont a NAFTA "történelmi megállapodás" és kiemelte, hogy az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezet "a legnagyobb gazdasági övezet a világon".