Valószínűleg megáll a forint erősödése

2017.08.18. 18:19

A forint az euróval szemben 304 HUF/EUR árfolyam körül stagnált, az amerikai dollárral szemben viszont gyengült.

A forint euróval szembeni változékonysága a héten változó volt. A kereskedés túlnyomórészt a szűk 303,4 – 304,6 HUF/EUR árfolyam sávban folyt. A forint tehát továbbra is erős értékeken mozog,azonban nem látszik túl nagy tér a további erősödésre.

A forint árfolyama az amerikai dollárral szemben a hét első felében esett, és gyengébb szinten maradt, de péntek késő délután a kereskedés 258 HUF/USD árfolyam szinten folyt.

A héten tartotta erős szintjét a forintForrás: MTI/Faludi Imre

A figyelem az Egyesült Államokra irányul

A dollár alakulását két figyelemre méltó dolog befolyásolta a hét közepén. Egyrészt közzétették a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, ahol elhangzott, hogy a Monetáris Bizottság tagjainak körében növekszik az aggodalom a túl alacsony infláció miatt. Egyes tagok állítólag azt fontolgatják, hogy szüneteltetni kellene a kamatemelést, amíg nem lesz nyilvánvaló, hogy ez egy átmeneti trend.

A jegyzőkönyvben az szerepelt továbbá, hogy

a Fed kész értékesíteni az elmúlt években vásároltállamkötvények és a jelzáloghitel értékpapírok portfólióját, hogy támogassa a gazdaságot a pénzügyi válság és a gazdasági recesszió után. A másik érdekes hír Donald Trump amerikai elnök azon döntése volt, hogy feloszlatja két tanácsadói testületét; az Ipari Tanácsot és a Stratégiai és Politikai Fórumot, miután számos nagy cég vezetője kilépett ezekből.

A hazai GDP elmaradt a várakozásoktól, de nincs ok az aggodalomra

Habár az előzetes becslés a magyar GDP növekedéséről kissé elmaradt a várakozásoktól, ennek ellenére igazolta a gazdaság erős kondícióit." – mondta az AKCENTA CZ szakértője. A pontos növekedési eredmény - beleértve szerkezetét is - csak szeptember elején hozzák nyilvánosságra, a Magyar Statisztikai Hivatal azonban már közölte, hogy a növekedés fő motorja a nem állami szolgáltató szektor volt.