A magyarok közül a legtöbben (28 százalék) nyaralásra terveznek költeni az idén, ezt követően az iskolakezdés és a lakásfelújítás (17-17 százalék) szerepel a tervezett kiadások között - derült ki a Cofidis kutatásából.

A magyar lakosság számottevő arányban költene még ruházati cikkekre 13 százalék nyilatkozott így, egészségügyi kiadásokra és a műszaki cikkekre 8-8 százalék költ, szórakozásra  pedig 6 százalék.

A kutatásból kiderült, hogy a nyaralás (88 százalék) az a kiadás, amire a legnagyobb megelégedéssel költenek a magyarok. Ezt követi sorban a szórakozásra (75 százalék), a gyerekek táboroztatására (71 százalék), a ruházati cikkekre (70 százalék), lakásfelújításra (69 százalék) fordított pénz.

A leggyakrabban lakásfelújítás (46 százalék) és nyaralás (38 százalék) esetén fordul elő, hogy túlszaladnak a magyar családok az eltervezett költségvetésen.

Nyaralásra költünk legszívesebbenForrás: Thinkstock

A felmérés szerint kevesen mernek belevágni a hitelfelvételbe: a magyarok három százaléka nyaralásra, két százaléka iskolakezdésre, egy százaléka ruházati cikkekre vesz fel hitelt. Ennél magasabb arányban, 10 százalékban vesznek fel hitelt lakásfelújításra, az autóvásárlást fontolgatóknak pedig a harmada tervezi a hitelfelvételt.

A fogyasztási hitelek nyújtásával foglalkozó pénzintézet hitel monitor felmérése 500 fős országos mintán készült, az adatok a 18-69 éves magyar lakosságra reprezentatívak.