Nincs meglepetés, maradt az alapkamat

2017.08.22. 15:44

Ma tartotta kamatdöntő ülését a jegybank, ahol nem született meglepetés, az alapkamat ismét változatlan maradt. Kiderült az is, hogy mikorra várható a 3 százalékos inflációs cél elérése.

Mai kamatdöntő ülésén sem változtatott a jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank. Ez azt jelenti, hogy az irányadó ráta 0,9 százalék.

Az alapkamat 2016. május 25-e óta nem változott.

Az egynapos betéti kamatszint -0,05 százalék, míg az egynapos, illetve egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatszintje 0,90 százalék maradt.

A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak, a forint árfolyama ennek megfelelően nem is változott számottevően a bejelentés után.

Az amerikai, az uniós és a magyar alapkamat alakulásaForrás: Equilor

A monetáris kondíciók szigorítására így a jövő év második feléig nem számítunk, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2019 végéig változatlan maradhat – írja közleményében a Takarékbank.

A Monetáris Tanács azt közölte, hogy a 3 százalékos inflációs cél fenntartható elérése 2019 elejétől várható.

A Magyar Nemzeti Bank épületeForrás: MTI/Balaton József

A monetáris tanács értékelése szerint a külső környezet továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatot hordoz. A tanács az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges monetáris kondíciókat kész nem hagyományos, célzott eszközökön keresztüli lazítással biztosítani.