Szigorították a pénzügyi közvetítői képzések és vizsgák feltételeit

e-vizsga illusztráció
Vágólapra másolva!
Július 1-jétől az eddigi papíralapú helyett kizárólag elektronikus úton vizsgázhatnak a leendő pénzügyi, biztosítási vagy tőkepiaci közvetítők. Továbbá szigorodtak a közvetítői képzésre, vizsgára való alkalmassági, illetve a képző szervekre vonatkozó feltételek is- közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Vágólapra másolva!

A korábban papíralapon történő vizsgáztatásnál előfordult hiányosságok kiküszöbölése miatt váltanak át az e-hatósági vizsgára. Az elektronikus vizsga egyszerűsíti, felhasználóbaráttá teszi a vizsgákat, valamint csökkenti az adminisztrációs munkát is- áll a jegybank közleményében.

A változtatások célja, hogy megfelelően képzett, jó szakmai ismeretekkel rendelkező közvetítők nyújtsanak tájékoztatást a fogyasztóknak. Az új vizsgáztatási rendszer szabályzatát közzétették az MNB honlapján.

e-vizsga illusztráció Forrás: 123RF

A közleményben kiemelték, hogy az NGM-rendelet egységesítette a hatósági képzéseken a részvétel feltételeit.

A jelentkezőknek érettségi vizsgával kell rendelkezniük, vagy az adott pénzügyi területre vonatkozó szakmai tapasztalatot kell igazolniuk.

Júliustól a hatósági vizsgabiztosok díját ezután az MNB fizeti. A jegybank honlapján

3 hónappal korábban meghirdetett, napi legfeljebb 3 alkalommal megszervezhető

e-vizsgákhoz a képző szerveknek megfelelő informatikai hátteret kell biztosítani. A vizsga eredményét a vizsgázók a vizsga végén azonnal megtudják.

A szigorítás nyomán az MNB már felülvizsgálta a nyilvántartásban lévő képző szerveket, ami alapján 41 biztosítási, 9 pénzügyi szolgáltatói és 2 tőkepiaci közvetítői képző szervet azonnal törölt. Így tehát 5 biztosítási, 18 pénzügyi szolgáltatói és 5 tőkepiaci közvetítői képző szerv működhet.