A bolgár székhelyű, itthon engedély nélküli pénzügyi szolgáltatást nyújtó Interactive Ltd. esetlegesen kárt szenvedett magyar ügyfelei a bolgár pénzügyi felügyelet által a társasághoz ideiglenesen kirendelt pénzügyi tisztviselőnél jelenthetik be panaszukat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti vizsgálatot folytatott a bolgár székhelyű Interactive Ltd.-vel (korábban Interactive Brokerage Ltd., illetve Global Markets Ltd.) szemben.

Az eljárás során az MNB megállapította, hogy az Interactive Ltd. kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket, többnyire magyar ügyfeleitől. Ugyanakkor a társaság semmilyen tőkepiaci kereskedést nem végzett, és pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem volt engedélye Magyarországon.

A jegybank a szabálysértések miatt megtiltotta a tevékenység folytatását és feljelentette a rendőrségen, továbbá többmilliós bírságot szabott ki rá.

Forrás: MTI/Balaton József

Mindemellett a társaság volt ügyfelei az esetleges követeléseikkel, panaszukkal a bolgár felügyelethez fordulhatnak. A bolgár pénzügyi felügyelet ugyanis az ügyfélpanaszok kezelésére egy pénzügyi tisztviselőt rendelt ki a társasághoz. Így a magyar ügyfelek a jogos követelésüket egy igazoló dokumentum csatolásával lehet elküldeni Mrs. Natalia Angelova Kumpikova, a kijelölt illetékes számára, Szófiába postai úton vagy e-mailben a Bulgariankumpikova@lyulinplaza.com címre - írta a Nemzeti Bank a közleményében.

A jegybank felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy legyenek nagyon körültekintők az ügyintézés során, annak ellenére is, hogy az oldal kifejezetten a magyar ügyfeleket célozta meg.