A spekulánsok menekülnek az amerikai olajtól

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bár a Brent típusú nyersolaj árfolyama nemrég 12 hetes csúcsot ütött meg, az amerikai WTI olaj ára nem tudta tartani a lépést. Ennek eredményeként akkorára nyílt az olló a két típus között, hogy a hedge fundok elkezdtek kiszállni az amerikai olajból.
Vágólapra másolva!

A befektetők manapság sokkal optimistábbak a Brent típusú olajjal kapcsolatban az amerikai társához képest. Ezt támasztja alá, hogy a hedge fund menedzserek 2 százalékkal csökkentették a nettó long, vagyis a jövőbeni növekedésre építő pozícióikat az augusztus 15-én véget ért héten – írja a Business Insider. Ezzel párhuzamosan viszont az árcsökkenésre kötött fogadások (short pozíciók) is 2,7 százalékkal zsugorodtak.

A WTI olaj árfolyama Forrás: Investing.com

Mindemellett viszont az ICE Futures Europe adatai szerint a Brent típusú olajra felvett nettó long pozíciók megduplázódtak az augusztus 8-án véget ért 6 hét során – a Brent emelkedési trendjének eredménye volt, hogy pénteken az árfolyam 12 hetes csúcsot ütött meg, melyet a WTI nem tudott követni.

A Brent és a WTI közti olló a legutóbbi menetelés hatására akkorára nyílt,

az amerikai nyersolaj 2015 szeptembere óta nem látott kedvezménnyel forog a Brent ellenében.

Mi több, a Brent határidős görbéje mára elérte azt a szintet, amelyből az a következtetés vonható le, hogy az olajpiac egyre feszesebb, és halad tovább a kiegyensúlyozódás irányába – ezt a jelet a WTI még nem mutatja.

A Brent típusú olaj árfolyama Forrás: Investing.com

Noha a múlt hét végén a WTI is kapott egy lökést, miután kiderült, az Egyesült Államokban csökkent az aktív olajfúrók száma, az amerikai kitermelés összességében még így is bővülést mutat. Az augusztus 11-én végetért héten az USA-ban a napi átlagos olajkitermelés meghaladta a 9,5 millió hordót – derül ki az EIA adataiból. A szervezet egyébként most úgy számol, hogy

2018-ra ez a szint átlagosan napi 9,9 milliós lehet.

A múlthét végét követő rali után a hét elején a befektetők igyekeztek zsebre tenni a profitot, aminek következtében az olaj árfolyama csökkenést mutatott. Közép-európai idő szerint szerda délelőtt a Brent és a WTI egyaránt enyhe mínuszban állt.