Nem változik az üzemanyag adója

Munkabizottságot hoztak létre a pénztárgépcserét megkönnyítendő, miután az Ásványolaj Szövetség bejelentette: a benzinkutak nem tudnak kinyitni januárban.
Vágólapra másolva!
A várakozások szerint nem kell megemelni a jövedéki adó mértékét a mostaninál nagyobb szintre az év utolsó három hónapjában a nemzetközi olajárak alakulásának köszönhetően - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az üzemanyagokat terhelő, negyedévenként felülvizsgált jövedéki adó 2017 utolsó három hónapjában a mostani alacsony szinten maradhat Gráf Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint, bár egyelőre óvatos előrejelzésről van szó.

Az óvatosságot az indokolja, hogy az adó mértékéről majd csak a szeptember 15-ig felgyűlő nemzetközi olajáradatok ismeretében dönt a NAV, addig pedig még történhet a piacon változás.

Máma már nem nő tovább Fotó: Origo

Az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó mértéke szempontjából a határ a hordónként 50 dolláros olajár. Ha ennél magasabb az ár, az adó az ólmozatlan benzinnél literenként 120 forint, ha nem több 50 dollárnál, akkor az adó 125 forint. A gázolaj esetében 50 dollár feletti árnál 110,35 forint, legfeljebb 50 dolláros árnál pedig 120,35 forint az adó, az ólmozott benzin és a petróleum esetében pedig 124,20, illetve 129,20 forint.