Szerda este kihúzták az Egyesült Államokban a Powerball június óta halmozódó nyereményét. A 758,7 millió dollárnak egy massachusettsi győztese van. Ugyan ez „csak” minden idők második lottónyereménye, de anno a legmagasabb megnyerhető összegen többen is osztozkodtak.

Több millió amerikai figyelte izgatottan a szerda esti Powerball sorsolást, ahol minden idők második nyereménye halmozódott fel. A fődíjat június 10-én vitték el utoljára, és a növekedés azért ilyen gyors, mert hetente kétszer húznak számokat a Powerballon, szerdán és szombaton.

Szerdán azonban a 758,7 millió dollárt egy valaki megnyerte. 

A fődíj nyertese eltalálta az öt számot a 69 számból álló mezőből (6, 7, 16, 23, 26), illetve az úgynevezett Powerballt a 26 számból álló mezőből (4) is – írja a CNBC.

Minden idők legnagyobb lottónyereményét, 1,6 milliárd dollárt 2016-ban vitték el, azonbanakkor három személynek is telitalálata volt.

Ez azt jelenti, hogy az augusztus 3-i 758,7 millió dollár minden idők legnagyobb, egy személy által megnyert fődíja.

Ez átszámolva 194,917 milliárd forintnak felel meg. 

A győztes két forgatókönyv közül is választhat: vagy a teljes összeget kéri éves részletekben, vagy egy összegben kéri a fizetést, ami azonban így csak 480,5 millió dollár.

Utóbbi bár túlzóan kevésnek tűnik, mégis sokan választják ezt, mert így a teljes összeget be lehet azonnal fektetni, és sokkal nagyobb hozamot lehet elérni, mint annuitásos folyósítás esetén – írja a MarketWatch.

Egy szerencsés sokat nyert a Powerball segítségévelForrás: AFP/Scott Olson

Természetesen az összeg bruttó, a szövetségi hivatal elvisz 25 százalékot jövedelemadó címen, és az állami adóhivatal is lecsípi a maga részét. Az egyösszegű kifizetés esetén tehát 120,1 milliót az ország kap, míg további 24 milliót Massachusetts állam. Így a maradék nettó összeg 335,4 millió dollár.

A nyeremény megnyerésére az esély 1 a 292 millióhoz. Viszonyításképp érdemes megemlíteni, hogy annak az esélye, hogy valakibe belecsap az áram egy adott évben 1 az 1 083 000-hez az Egyesült Államokban. Tehát 270-szer valószínűbb, hogy a ritka természeti jelenség eltaláljon valakit, mint hogy Fortuna valakire rámosolyogjon.

Lottózó ember az Egyesült ÁllamokbanForrás: AFP/Scott Olson

Szombaton a főnyeremény visszaugrik az alapértékre, ami 40 millió dollár.

Rekord közelében a magyar lottó is

A hétvégén 12 hét halmozódás után elvitték minden idők ötödik legnagyobb hatos lottó főnyereményét. A fődíj 1043 millió forint volt. 

A héten az ötös lottó főnyereménye 3,015 milliárd forint lesz, ha valaki nyer, akkor ő lesz az ötös lottó történetének hatodik legnagyobb nyertese.

A magyar rekordot 2003-ban állították fel, akkor az ötös fődíja 5,092 milliárd volt, ami majdnem megdőlt 2015-ben (5,049 milliárd).

IllusztrációFotó: Vorigin Dóra [origo]

Az Eurojackpot bevezetésével azonban van egy magyar játékos, aki még az ötös lottón is túltett. Az európai szelvény segítségével egy férfi 22,5 millió eurót nyert, ami bruttó 7 milliárdnak felelt meg akkor. Ebből nettóban 5 941 315 398 forint maradt.