Az évtized legdurvább hurrikánja miatt drágul az olaj

Harvey hurrikán, Texas
This NOAA GOES-16 handout image released August 24, 2017, shows the remnants of what was once Tropical Storm Harvey, which has regenerated into a Tropical Depression on August 23, 2017. Tropical Storm Harvey is rapidly gaining strength as it churns toward the southern coast of Texas and is likely to become a hurricane by August 25, 2017, US weather officials said. The National Hurricane Center in Miami on August 24, 2017 issued a hurricane warning for the Texas coast from Port Mansfield to Matagorda.It said "life-threatening" floods were possible from the storm, which is likely to reach land by Friday according to forecasts. / AFP PHOTO / NOAA / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NOAA/HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A Harvey hurrikán rég nem látott károkat okozhat az Egyesült Államokban. A hurrikán az előrejelzések szerint akár hármas erősségűvé is fejlődhet, ilyen vihart 12 éve nem láttak az országban. A hurrikán fontos olajmezőket is érint, a kőolaj ára már most emelkedik.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtized legdurvább hurrikánja csaphat le Texasra, ami így hatással lehet az energiaszektorra is. A Harvey hurrikán először trópusi viharként kezdte, majd egyes, később kettes kategóriájú hurrikánná minősítette a National Hurricane Center.

Ez azt jelenti, hogy a viharban jelenleg 169 km/h (105 mph) sebességű szél tombol, és óránként 167 kilométeres sebességgel halad.

Ez már halálos áldozatokat követelő áradásokkal és árhullámokkal járhat.

A vihar az előrejelzések szerint péntek estére felfejlődik hármas kategóriába. Ha ez bekövetkezik, akkor az Egyesült Államokban a 2005-ös Wilma óta

a Harvey lesz a legerősebb hurrikán.

A Harvey hurrikán rohamosan közeleg Texas partjai felé Forrás: AFP/Handout

Viszonyításképpen érdemes felidézni, hogy az Egyesült Államok történetében a legtöbb emberéletet követelő vihar, a Katrina hurrikán is hármas kategóriájú volt, amikor elérte Louisiana partjait.

Legutóbb Texasban a kettes kategóriájú Ike csapott le,

a 2008-as hurrikán akkor 29,5 milliárd dollárnyi kárt okozott.

A vihar miatt a Mexikói-öbölben található fúrótornyokon dolgozókat már evakuálták, ami természetesen befolyásolja az olaj árfolyamát is. Az érintett cégek között van az Anadarko, az Exxon és a Royal Dutch Shell is – írja a Financial Times.

Kifosztották a boltok polcait az államokban Forrás: AFP/2017 Getty Images/Joe Raedle

Az öböl menti öt állam (Alabama, Texas, Louisiana, Mississippi és Florida) felel az Egyesült Államok olajfinomító kapacitásának feléért, és a hurrikán miatt már ezekben is leállították a munkát.

Ha a szélvihar eléri a szárazföldet, akkor egy olyan területre fog lecsapni, ahol napi 5 millió hordónyi olajat hoznak felszínre – írja a Bloomberg.

A teljes Mexikói-öbölben naponta 9,5 millió hordónyi olajt termelnek ki.

Fúrótorony a Mexikói-öbölben Forrás: AFP/Omar Torres

A hurrikán miatt az olaj árfolyama emelkedésnek indult. A WTI 0,8 százalékot erősödve már 47,81 dollár, míg a Brent-keverék hordónkénti átlagára 52,49 dollár 0,86 százalékot emelkedve.

Az üzemanyagok is drágultak az Egyesült Államokban,

egy gallonért 1,7301 dollárt kérnek.

Az olaj árfolyama a katasztrófa mértékétől függően tovább nőhet, az áradás utakat moshat el, tönkre teheti a közműveket és ezzel családok és vállalatok százezreit vághatja el a külvilágtól. A kikötőket is teljesen lezárják, így az olajipari vállalatok termináljai sem indítanak hajókat.