Így adja az iskolakezdési támogatást

Mennyibe kerül az iskolakezdés?, család, iskola, bizonyítvány
Minden osztályzatnak megvan a maga háttere, a zsebpénzzel jutalmazás-büntetés csak elsőre tűnik jó reakciónak
Vágólapra másolva!
A személyi jövedelemadó több mint tíz évig nevesítetten szerepeltette a juttatások között az iskolakezdési támogatást, amelyet az egyik szülő vehetett igénybe. Ebből, ha nem is lehetett letudni a teljes iskolakezdést, azért az alapvető tanszerekre elég volt. Az idén már nincs ilyen juttatás, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem is lehet támogatni a sulikezdést.
Vágólapra másolva!

A hatályos szja-törvényben nem szerepel nevesítve az iskolakezdési támogatás, ám az úgynevezett egyes meghatározott juttatások közé be lehet illeszteni - mutat rá az eutax.hu bejegyzése. Ide olyan termékek, szolgáltatások tartoznak, amelyeket a munkaadó minden munkavállalója számára egyforma keretek között, megkülönböztetés nélkül adhat - tehát ezekkel a juttatásokkal nem lehet jutalmazni.

A munkaadó ezen juttatás után az alábbiak szerint adózik: a juttatás összegének 1,18-szorosa után meg kell fizesse a 15 százalék jövedelemadót és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást.

Ez 30 ezer forint juttatás esetében 13100 forint adót jelent.

A juttatás lehet utalvány, de számlát is kérhet a szülő a vásárlásról.

Forrás: Thinkstock

A munkaadó adhat ugyanakkor béren kívüli juttatást is, ennek mértéke legfeljebb 100 ezer forint lehet, adótartalma pedig valamivel kedvezőbb - ugyanarra az adóalapra 15 szja mellett csak 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Lehetőség van természetesen arra is, hogy az iskolakezdési támogatást a teljes éves cafetéria keretében válassza ki az alkalmazott.

Ez esetben egy csomagból választ a munkavállaló, s az adott értékhatáron belül olyan elemeket válogat össze magának, amilyet csak akar. Így a havi vagy negyedéves juttatások mellett (bérlet vagy pénztári befizetés) választhatja az iskolakezdési utalványt is.

Annak meghatározása, hogy mi minősül tanszernek, nem egyértelmű, de a szakportál szerint minden beletartozik, amit a gyerek elnyű egy-egy iskolai szezon alatt. Vagyis a táska, a toll, a papír, a füzet, a tornazsák, de adott esetben még a tornacipő is elmegy tanszernek. A nyolcadikos gyereknek vásárolt laptop ugyanakkor bajosan lesz tanszer.