Miután az amerikai dollár idén eddig közel 9 százalékot gyengült, nagy kérdés, hogy a zöldhasúnak van-e még terepe a további eséshez. A hedge fundok válasza egyértelműen egy hatalmas igen.

Miközben a hedge fundok három éve nem fogadtak ilyen mértékben a dollár gyengülésére, mint napjainkban, az amerikai deviza esése sokaknak igen kedvező fejlemény – írja a Business Insider. Az amerikai részvénypiac ugyanis jelentősen profitál a gyenge dollárból, mivel a devizahatás erősen feljavíthatja egyes cégek nyereségességét.

Ezzel együtt a dollár folyamatos gyengülése az idei év egyik legkülönösebb és legmeglepőbb piaci története. Ahogy ugyanis beléptünk 2017-be, az év elején teljes konszenzus volt azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump gazdaságélénkítő tervei fölfelé nyomják majd a zöldhasút.

A józanodás ideje

Majd eltelt egy kis idő, és egyre többen kezdtek aggódni amiatt, hogy Trump tervei időigényesek lesznek, és nem lehet azonnali, jelentős ösztönzésekre számítani. Az aggodalmak hatására a dollár irányt változtatatott, és szinte mindenkit sokkolt.

A US Dollar Index határidős jegyzéseForrás: Investing.com

Az éremnek azonban van egy másik oldala is. Ezzel párhuzamosan ugyanis az amerikai cégek eredményei meglepő löketet kaptak, aminek következtében a vállalatok öt éve nem látott jó teljesítményt produkáltak. Ez különösen azon multinacionális cégekre igaz, amelyek nyereségességét igencsak feljavította a gyenge dollár – nagyobb profitot tudtak kaszálni az exporton.

A titkos fegyver

Ráadásul általában is igaz, hogy a gyenge dollár számos vállalat (és részvény) titkos fegyverének minősül. A zöldhasú esésével ugyanis fel tudják tornászni a profitokat még úgy is, hogy a gazdasági adatok gyengék vagy a geopolitikai kockázatok fokozódnak.

Jóllehet a hedge fundok és más spekulánsok eddig talán mindössze reagáltak a dollár mozgására, és egyszerűen csak korrigálták a korábban felvett pozíciókat, a shortolási stratégia egy idő után mégis veszélyessé válhat – mondják a Macro Risk Advisors elemzői. A probléma akkor üthet be, ha túlságosan telítetté válik a dollár csökkenésére fogadó kereskedés. Ha ugyanis jelentős tömeg gyűlik össze egy oldalon, és bekövetkezik a fordulat, akkor mindig fennáll a veszélye annak, hogy a befektetők elkezdenek menekülni, de túl szűk lesz a menekülési útvonal ilyen sok szereplőnek.