Meghökkentő számok az évezred bokszmérkőzéséről

Floyd Mayweather Jr. v Conor McGregor GettyImageRank1 SPORT BOXING topics topix bestof toppics toppix
LAS VEGAS, NV - AUGUST 26: Floyd Mayweather Jr. (R) hits Conor McGregor in the ninth round of their super welterweight boxing match at T-Mobile Arena on August 26, 2017 in Las Vegas, Nevada. Mayweather won by 10th-round TKO. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Vasárnap hajnalban összecsapott a veretlen bokszvilágbajnok Floyd Mayweather a UFC bajnokával, Conor McGregorral. Az évszázad bokszmeccse ugyan minőségben és izgalmakban is a vártnál gyengébbre sikerült, de sok más területen komoly sikert aratott.
Vágólapra másolva!

A Las Vegas-i T-mobile Arénában élőben összesen 14 623 ember volt kíváncsi a McGregor-Mayweather mérkőzésre. Ez a szám jócskán alulmarad a hasonló kaliberű meccsek nézettségétől, ugyanis az ugyanide szervezett összecsapásokat általában 20 ezer ember előtt szokták megrendezni.

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ethan Miller

A látogatók hiánya az elképesztően magas jegyárakra vezethető vissza, a Canelo-Chaves összecsapást, amit ugyanitt rendeztek, 7 ezerrel több rajongó tekintette meg.

A legolcsóbb jegyek kezdőára 1900 dollár volt, ami 490 ezer forintnak felel meg.

A szervezők hamar rájöttek arra, hogy nem lesz meg a telt ház, ezért szép lassan esni kezdtek a belépőárak. A mérkőzés előtt néhány nappal már 1300 dollárért is lehetett jegyet szerezni, tehát az árak a nyitáshoz képest 30 százalékot estek.

A meccs előtti utolsó héten volt olyan jegy, aminek az ára 5700 dollárról egészen 2825-re zuhant vissza, de az arénát még így sem sikerült megtölteni.

Forrás: AFP/John Gurzinski

A legdrágább meghirdetett jegy 80 200 dollárba vagyis több mint 20 millió forintba került.

A StubHubon a legtöbb pénzt, 55 000 dollárt, azaz 14 millió forintot, két harmadik soros székért fizették.

Remek tévés számok

A televíziós nézettségre nem lehetett panasz. Amerikában a hasonló bokszmeccsek úgynevezett PPV (pay-per-view, vagyis egyedi előfizetés) rendszerben működnek. Tehát ha valakit érdekel, akkor virtuális jegyet tud vásárolni, amivel megtekintheti a gálát.

Az előrejelzések alapján a Mayweather-McGregor könnyedén fogja felállítani az új PPV-rekordot, és összesen 700 millió dollárnyi bevételt hozhat a szervezőknek.

Szintén ez az összecsapás lett a történelem legtöbb helyen közvetített bokszmeccse. Összesen 200 országban követhették élőben a rajongók és az érdeklődők.

Forrás: AFP/John Gurzinski

A győztesnek járó övre 3360 gyémánt, 600 zafír, 300 smaragd és 1,5 kiló arany került, szíja pedig aligátorbőrből készült.

A meccs után, a bajnoki övön kívül Floyd nagyjából 220-240 millió dollárt fog kapni, míg Connor 65-80 millió dollárt tehet zsebre.

Fogadási szempontból is érdekesnek bizonyult a meccs. A kezdetekben Mayweatheren 1,09-es szorzó volt, a fogadóközönség viszont az esélytelen McGregor mögött állt (rajta 10,5 volt a szorzó), ezért az irodák folyamatosan csökkentették Conor nyereményszorzóját.

Az egyik bookmaker, Jimmy Vaccaro elmondta, hogy egy esetleges McGregor-győzelmen 400 ezer dollárt bukott volna az irodája. Néhány nappal a meccs előtt Jay Rod az MGM Resort oddsmakere beszámolt róla, hogy 6700 fogadás érkezett Conorra, és mindössze 300 Floydra.

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ethan Miller

Az viszont tisztán látszott, hogy a nagyobb pénz hova került.

A Mayweatherre kötött fogadások átlagosan 4000 dollárt értek, a McGregorra kötöttek viszont csak 125 dollárt.

Rood szerint hatalmas veszteség lehetett volna a fogadóirodák számára Conor McGregor győzelme.

Nevadában a fogadások összege elérte a 70 millió dollárt, és ehhez még hozzájön a különböző online fogadóirodákhoz befolyt pénz. Az egészen biztos, hogy jó napot zártak a fogadóirodák, hiszen számukra a Mayweather-győzelem volt a lehető legjobb opció.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Armando Arorizo

Aki kifizette az esetenként több ezer dolláros belépőt, annak bent is sok pénzt kellett fizetnie az ételért és italért.

Egy Bud Light sör az arénában 15 dollárba került, ami nagyjából 3800 forintnak felel meg.

Összehasonlításképpen New Yorkban 3,75 dollárt kérnek ugyanezért a sörért. Egy sima koktélért 15 dollárt, egy dupláért pedig 20 dollárt kértek a helyszínen.

Érdekeség, hogy a Buffalo Wild Wings nevű, híres amerikai étteremlánc 1200 helyen közvetítette a mérkőzést. Ez a cégnek a becslések szerint 6 millió dollárjába kerülhetett (mivel 100 dolláronként megvette a közvetítést), a vendégeknek pedig 20 dollárt kellett fizetniük az ételek és az italok mellé.

Az előzetes felmérések szerint csak

Amerikában 50 millió ember nézte élőben Mayweather és McGregor összecsapását.