A Harvey hurrikán hatalmas esőt zúdított Texas államra, több tízezer család otthona került teljesen vagy részben víz alá. A lakosság ugyan kap majd a természeti katasztrófa valamekkora segélyt, de mivel az emberek többsége az árvíz ellen nem kötött biztosítást, így tömegek kerültek nehéz helyzetbe.

Az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófáját okozza a Harvey hurrikán, amely pénteki partot érése óta folyamatos esőzésekkel pusztít Texas és Louisiana államban is.

Az áradások miatt óriási károk keletkeznek, egy korábbi cikkünkben közölt becslés szerint 40 milliárd dollár lehet az az összeg, amelyet a házak felújítására kell majd költeni.

A teljes viharkár a Bloomberg szerint elérheti a 100 milliárd dollárt, míg a JP Morgan szerint a biztosító társaságoknak10-20 milliárd dollárnyi kártérítést kell majd kifizetniük.

Árvízben, egy összedőlt ház mellett megy el egy kisteherautó a texasi Aransas PassbanForrás: MTI/AP/Eric Gay

Az óriásvihar ugyan a vállalatoknak is nagy károkat okoz, azonban az igazi vesztesek a háztartások lehetnek, hiszen családok ezrei mehetnek a Harvey miatt csődbe, vagy kerülhetnek komoly adósságcsapdába.

Ennek oka egy döbbenetes adat. A Quartz összefoglalójából az derül ki, hogy a houstoniak 85 százalékának nincs biztosítása árvízkárra, azok ellenére, hogy a tudósok már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet a veszélyekre.

Egy 2016-os jelentés szerint a texasi Harris megyében (itt található Houston) mindössze az 1,6 millió lakóingatlan 15 százalékának volt árvíz esetére is biztosítása, míg az ingatlanok 28 százaléka fekszik nagyon magas áradási kockázatú zónában.

Miért nincs árvíz elleni biztosításuk a texasiaknak?

A rövid válasz az, hogy azért, mert az Egyesült Államok árvíz-biztosítási programja (NFIP) elavult adatokka renelkezik. Az előírások értelmében amerikai ingatlantulajdonosok csak ott kötelezhetőek árvíz elleni biztosítás kötésére, ahol 1 százaléknál nagyobb az esély arra, hogy egy adott évben lesz árvíz.

Ez azt jelenti, hogy ideális esetben egy házat százévente egyszer áraszt el a víz.

Emberek sétálnak az elárasztott Galveston egyik utcájánForrás: AFP/Brendan Smialowski

Emellett árvíz elleni biztosítást kell kötni akkor is, ha valaki állami jelzálog-hitelt igényel, vagy ha a privát biztosító ezt külön megköveteli.

Azonban az NFIP által kijelölt zónák évek vagy akár évtizedek óta nem lettek frissítve. Emiatt az olyan klímaváltozás okozta problémák, mint a tengerszint megemelkedése Texas partjainál vagy pusztítóbb viharok, még több háztartást érintenek egy természeti katasztrófa idején.

Ennek következménye, hogy kijelölt zónákon kívüli házakat is többször árasztott el víz az elmúlt években. A CoreLogic elemzése szerint Houstonban az ingatlanok több mint 50 százaléka magas vagy közepes kockázatú áradási zónában fekszik.

Sok ember életét teszi tönkre teljesen a Harvey okozta áradásForrás: AFP/2017 Getty Images/Joe Raedle

Ugyan a biztosítók többsége igyekezett hangsúlyozni, hogy érdemes áradás ellen is védekezni, de a lakosság egy részéhez biztos nem jutott el az üzenet, vagy csak egyszerűen drágának találták ezeket a konstrukciókat.

Azok a károsultak, akiknek nincs biztosításuk, fognak valamennyicske segélyt kapni, de az nem lesz elég arra, hogy új házat építsenek, vagy más helyre költözzenek. Ezek az emberek most olyan szituációba kerültek, amiben senki nem szeretné magát találni – mondta Rob Moore, elemző.