A narancshéj többé nem szemét, hanem alapanyag

citrus citrom narancs grapefruit Nagy vitaminkörkép: ezek nélkül nincs egészség ez zsír
Vágólapra másolva!
A divattól az energiáig, több szektorban is újrahasznosítják Szicília leghíresebb citrusféléjének, a narancsnak a maradékát. A héjat és a magokat zöldebb és egészségesebb üzleti tevékenységekhez használják fel.
Vágólapra másolva!

A narancshéj mint ruha

2011-ben Adriana Santonocito tervezőnek tanult Milánóban. Ekkor támadt az ötlete, hogy fenntartható textíliákat hozzon létre egy bőséges, természetes, és elpazarolt anyagból, ami ráadásul otthonában, a szicíliai Cataniában őshonos.

Az ötletet egy, a disszertációjában feltett kérdés inspirálta: Lehet-e könnyű selymet előállítani citrusfélék melléktermékéből, amit egyébként eldobnának vagy takarmánynak használnának?

Citrusfélék Forrás: Thinkstock

Ez a kérdés különösen fontos Szicíliában, ahol az elmúlt ezer évben több ezer tonna citrusfélét préselnek, és ezzel nagy mennyiségű hulladékot állítanak elő.

Az igazi kihívást az jelentette a tervezőnek, hogy módot találjon a több száz tonna narancshéj újrafelhasználásának. Kreatív gondolkodásmódjának köszönhetően, lehetővé vált, hogy a gyümölcs rostjából ruhák készülhessenek.

Adriana Santonocito az egyetemi laborban találta meg kérdésére a választ, amit szabadalmaztatott is.

Már korábban is ismert volt, hogy

a cellulózt ki lehet vonni a narancshéjból, de Santonocito felfedezte, hogy bizonyos kémiai szerek felhasználásával fonallá alakítható.

Ez más textilanyagokkal, mint például pamuttal vagy poliészterrel szabadon keverhető és festhető.

Illusztráció Forrás: 123rf

Egyetemi kollégájával, Enrica Arenával közösen 2014-ben megalapították saját cégüket, az Orange Fibert, és selyem jellegű anyagokat árulnak ruhakészítőknek. A cég azóta 12 főre bővült, és helyi narancspréselő üzemekből kapják ingyen a hulladéknak szánt narancshéjat.

Idén ráadásul egy híres olasz divatmárka, a Salvatore Ferragamo ezt az alapanyagot használta fel a tavaszi-nyári kollekciójához.

Az Orange Fiber jelenleg még szezonálisan működik, amikor a gyümölcslégyárak is dolgoznak. De miután a narancshéjat cellulózzá alakítják, már lehetséges tárolni az anyagot későbbi felhasználásra.

Antonio Perdichizzi az Orange Fiber korai befektetője elmondta, hogy a cég azért tetszett meg neki, mert ellentétben a startupok nagy részével Olaszországban, ez nem digitális.

– tette hozzá Perdichizzi.

A narancshéj mint liszt

A narancs még a sütőipari termékeket is egészségesebbé teheti. Azok tovább megőrizhetik frissességüket egy új eljárásnak köszönhetően, amely innovatív és zsírmentes liszté alakítja át a narancs héját.

Az új technológiát jelenleg a Cataniai Egyetemen tesztelik, az eredmények bíztatóak.

Jelenleg szinte minden pékség zsírt, vajat, vagy margarint használ az ételkészítés során. De a kutatás szerint, a zsírok fele helyettesíthető a narancshéjból, magokból és a citrusféle további nem felhasznált anyagaiból származó lisztből.

Illusztráció Forrás: 123rf

Csakúgy, mint az Orange Fiber esetében, a kutatók itt is a helyi gyümölcslé üzemből kapják meg a nyersanyagot, amit alaposan átmosnak, szárítanak, feldolgoznak, majd fehérítenek.

Salvatore Barbagallo, a Cataniai Egyetem mezőgazdasági részlegének professzora szerint a liszt tökéletesen fenntartható, és szinte semmibe sem kerül. Ugyanakkor nincs hatása az élelmiszer ízére és illatára.

A kutató eddig 300 kilogrammnyi lisztet készített, amit a helyi pékségek vásároltak fel Acireale-ban, Catania közelében, hogy kipróbálhassák.

A szakácsok, bár konzervatívan álltak hozzá az új összetevőhöz, elégedettek voltak az eredményekkel, és a végeredményben nem tapasztaltak változást.

Ugyanakkor a lisztnek számos egyéb felhasználása is lehet, akár hozzáadható italokhoz az egészségesebb életmód jegyében – mind a táplálkozástudomány, mind az orvostudomány felhasználhatja előnyeit.

A narancshéj mint üzemanyag

Eddig a szicíliai gazdák a narancsot állati takarmányként vagy műtrágyaként igyekeztek hasznosítani, de akár értékes energiaforrás is lehet belőle.

Mussomeliben, Caltanissetta közelében lévő ókori városban

a narancs hulladékát biogáz előállításához használják fel, amit villamos energiává alakítanak.

Nuova Scala gazdasága tavaly több mint 16 ezer tonna narancshéjat használt fel, ezzel pedig 24 ezer kilowattóra energiát termelt.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A termelt energia természetesen függ a narancs mennyiségétől, a cég 2017-ben 22 ezer tonna narancshulladékra számít. Természetesen ezek a projektek a helyi gyümölcstársaságoktól függnek, amik évente több ezer tonna citrusmellékterméket hoznak létre.

Salvatore Imbesi, az AgrumiGel tulajdonosa szerint a fel nem használt narancs mellékterméből évente 40 ezer tonna keletkezik – amit a helyiek pastazzónak neveznek.

Az innovatív megoldásoknak köszönhetően a sűrített gyümölcsök drága hulladéka már nem hulladék többé, hanem egy izgalmas új termék, ami rengeteg felhasználási lehetőséget rejt.