Újra letaszították Bill Gatest a világ leggazdagabb emberének járó trónról

2017.08.31. 16:54

Bill Gates idén már egyszer elveszítette a világ legazdagabb embereinek listájának első helyét, azonban hamar visszaszerezte azt Jeff Bezostól. Az új világelső, egy spanyol üzletember viszont tovább szeretne az élen maradni, mint az Amazon tulajdonosa.

Amancio Ortega megelőzte Bill Gates amerikai üzletembert, és ezzel átvette az első helyet a világ leggazdagabb emberi között.

A spanyol divat mogul 85 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világ leggazdagabb embere.

Bill Gates vagyona jelenleg 84,9 milliárd dollár - írja a CNBC.

Amancio leghíresebb üzlete a Zara, ami közkedvelt a fiatalok körében, azonban ez csak egy bolt az Inditexbe tartozó divatcégek közül.

Amancio Ortega a Zara tulajdonosa és a világ jelenlegi leggazdagabb embereForrás: Getty Images / Xurxo Lobato

Néhány érdekesség a Zara tulajdonosáról:

  • A 81 éves üzletember nagyon szégyenlős és nem szeret interjút adni. Korábban olyan kevés fénykép volt róla, hogy a befektetői is összekeverték más alkalmazottakkal.
  • Ortega minden nap ugyanabba a kávézóba jár, és az irodája étkezőjében ebédel.
  • Pályafutását nagyon szegényen kezdte. Húszas évei elején fürdőköpenyeket és női fehérneműt árult.
  • Az ő cégénél használták először a számítógépet az eladások követésére.
  • Ortegának sosem volt saját irodája, számítógépe vagy asztala. A céget a kollégái körében, a Zara Women tervezőteremben szereti irányítani.
  • Az Indextin 2001-ben vonult a tőzsdére, és Ortega a cég részvényeinek 59 százalékát birtokolja. A vállalat jelenleg 103 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, és olyan márkák tartoznak az anyavállalathoz mint a Bershka, a Massimo Dutti, a Pull&Bear és a Stradivarius.
  • Állítólag a spanyol üzletember 25 évig nem ment el nyaralni. Ez is bizonyítja, hogy mennyire fáradhatatlan és kitartó a munkájában. Ugyan 2011-ben lemondott a cég elnökségi székéről, azonban így is minden nap bejár dolgozni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK