Az Eurostat közzétett több fontos gazdasági mutatót is. Ebből az derül ki, hogy több mint nyolcéves mélypontján maradt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az EU-ban júliusban. Ugyanakkor az infláció gyorsul a közösségben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala csütörtökön közölte, hogy az euróövezetben 9,1 százalékos a munkanélküliségi ráta júliusban.

Csakúgy mint júniusban, ez 2009 februárja óta a legalacsonyabb érték. Májusban 9,2 százalékon, tavaly júliusban pedig még 10,0 százalékon állt a mutató.

A 28 tagú Európai Unióban is a májusival és a júniusival megegyező értéken, 7,7 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta.

Egyre kevesebb a munkanélküliForrás: Image Source/Image Source/Steve Prezant/Steve Prezant

Ez 2008 decembere óta a legkedvezőbb mutató. Egy évvel korábban, 2016 júliusában 8,5 százalékon állt az uniós munkanélküliség.

Júliusban 18 millió 916 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 14 millió 860 ezren az euróövezetben.

Júliusban a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 2,9 százalékot Csehországban regisztrálták, majd Németország (3,7 százalék), Málta (4,1 százalék) és Magyarország (júniusban 4,3 százalék) következik.

Magyarországot csak három ország előzi megForrás: Eurostat

A héten közölt KSH adatok szerint a júliusi magyar munkanélküliség 4,2 százalékos volt.

A legmagasabb Görögországban volt, 21,7 százalékos (májusi adat), illetve Spanyolországban, 17,1 százalékos.

Gyorsul az uniós infláció

Az unió statisztikai hivatala csütörtökön közölte, hogy gyorsbecslése szerint a fogyasztói árak augusztusban éves szinten 1,5 százalékkal emelkedtek az euróövezetben.

Az infláció élénkülése főleg az energia és a szolgáltatások drágulásának tudható be. Az energiaárak 4 százalékkal emelkedtek a júliusi 2,2 százalék után, a szolgáltatások árai pedig 1,6 százalékkal mentek föl, míg júliusban még stagnáltak.

A gyorsulás ellenére az infláció továbbra is jóval elmarad az Európai Központi Bank céljától, sőt az energia- és élelmiszeráraktól megtisztított maginfláció nem emelkedett, 1,2 százalék maradt.

Az adatok alapján a legtöbb szakértő úgy gondolja, hogy az EKB igazgatósága a jövő heti ülésén a kedvező növekedési adatok ellenére nem dönt monetáris politika szigorításáról.

Az EKB arra törekszik, hogy az euróövezetben éppen 2 százalék alatt stabilizálódjon az infláció. Ezt azonban évek óta nem sikerül elérni, ez az egyik oka annak, hogy a bank fenntartja az ultralaza monetáris politikát, és olcsó pénzt pumpál a gazdaságokba.

A magyar infláció 2,1 százalékos volt 2017. júliusában.