Egy évtizede nem látott jó éve lehet a brit olajiparnak az Északi-tengeren, ahogy egyre több új projekt kezd el üzemelni 2017-ben. A 2018 utáni jövőkép azonban borúsabb, mivel lassan elkezdenek beütni az alacsony olajár kellemetlen hatásai.

Ebben az évben 14 új olajkitermelő projektet indít el Nagy-Britannia az Északi-tengeren, melyek együtt napi 230 ezer hordós csúcsteljesítménnyel pöröghetnek – írja a Bloomberg a Wood Mackenzie adatai alapján.

Erre a léptékre pedig 2007 óta nem volt példa. Mindez azt jelenti, hogy kezdenek kifizetődni azok a beruházások, melyeket még akkor hajtottak végre az olajszektorban, amikor a nyersanyag még a hordónkénti 100 dollár fölötti szinteken állt. A Wood Mackenzie szakértője, Mhairidh Evans is kiemelte, az idei év teljesítménye egyértelműen a 2010 és 2014 közti lendületes beruházási ütemnek köszönhető.

Ráadásul több évnyi lejtmenet után a brit olajkitermelés az elmúlt időszakban szépen visszapattant, még annak ellenére is, hogy a nyersolaj árfolyama lement 50 dollár alá. Miközben pedig az iparág vezetői ezen a héten a skóciai Aberdeenben ülnek össze, hogy megvitassák a kilátásokat, az északi-tengeri kitermelés egyelőre elég jól teljesít. A feltárások folyamatosan pörögnek, és olyan üzletek születnek, mint az A.P Moller-Maesk olajüzletágának 7 milliárdos felvásárlása.

A Brent típusú olaj ára 2014 eleje ótaForrás: Investing.com

Mindazonáltal a 2018-on túli kilátásokat erősen beárnyékolja, hogy az olajár beszakadását követően jelentősen visszaesett a beruházási aktivitás. A 2017-es év az utolsó ugyanis, amikor még beérnek azok a projektek, melyeket a magas olajár korszakában indítottak el – hangsúlyozta Evans.

A Wood Mackenzie úgy számol, hogy a britek a térségben nagyjából átlagosan 1,9 millió hordónyi olajat és gázt termelnek majd ki 2018-ban. Az idei új területek a teljes mennyiségnek nagyjából 12 százalékát adhatják.

Ebben az évben egyébként már nyolc új területen indult be a termelés, melyek együttes becsült csúcsteljesítménye napi 140 ezer hordó. Noha a lendület még kitart, a növekedés 2018 után megállhat a korábban említett, 2014 utáni visszaesés miatt. Az iparág szereplői mindeközben arra figyelmeztetnek, hogy sürgősen biztosítani kell a kellő tőkét a következő időszak új projektjeihez Nagy-Britanniában. Ellenkező esetben ugyanis a 2020 utáni korszakban látványosan beszakadhat a kitermelés.