Egy friss tanulmány szerint az amerikaiak több mint fele tart attól, hogy a robotok miatt elveszti munkáját. Míg sok foglalkozás valóban veszélybe kerülhet, számtalan olyan terület marad, amelyek a jövőben is embert kívánnak.

A robotok egyre elterjedtebbé válnak a világban, az automatizálással munkahelyek szűnhetnek meg, azonban vannak olyan szakmák, amiket a mai ismeretek szerint nem lehet robotokkal helyettesíteni. Fodrász, orvos, gyermekgondozó, ápoló vagy gyógytornász – ezek komoly növekedési ágaattá válhatnak a jövőben Lee Rainie a Pew Kutatóközpont internetes és technológiai kutatásának igazgatója szerint, aki nemrég interjút adott a CNBC műsorában.

Robotpincér KínábanForrás: AFP/Anadolu Agency/Zhong Zhenbin

Bármi, ami magában foglalja a közvetlenül a nyilvánossággal való foglalkozást és gondoskodást az élet bármely területén, ezek a szakmák a robotok térhódítása mellett is nélkülözhetetlenek lesznek, mondta Rainie. Szerinte az analitikusok, a tudomány és technológia szakemberei, a mérnökök és a matematikusok szintén biztonságban vannak a robotoktól, miközben főleg az algoritmusok írói és szakértői iránt óriási lesz a kereslet.

A Pew Kutatóközpont több kutatóra, elemzőre és oktatóra hivatkozva állította össze tanulmányát.

Justin Reich a Michigan Institution of Tecnology (MIT) egyik vezetője szerint „a pedagógusok mindig is új módszereket találtak a következő generáció hallgatóinak képzésére a jövő munkahelyeiért, és ez a generáció sem lesz más."
A kutatás válaszadói közül a legnagyobb optimizmussal rendelkezők nagy előrelépést várnak el a kibővített valóságban (AR), a virtuális valóságban (VR) és a mesterséges intelligenciában (AI) az oktatás, különösen az online oktatás terén.

Hordár robotForrás: AFP/Alibaba - imaginechina

Az oktatással és továbbképzéssel az automatizált munkahelyi tudást szinten lehet tartani: a vállalatok, főiskolák, sőt már a középiskolák is kínálnak olyan programokat, melyek megkönnyítik, hogy lépést lehessen tartani a fejlődő munkahelyekkel. Az élethosszig való tanulás kulcsfontosságú lesz a jövő munkahelyein, véli a kutató.

Szerinte sok főiskola úgy véli, nyomást gyakorolnak rájuk, hogy olyan diplomát állítsanak elő, ami képes igazodni az új munkahelyekhez. Ezért több új programot kitalálnak, melyek online oktatással vagy olyan tanfolyamokkal kezdődnek, melyek magunkban foglalják az osztálytermi és az online munkát is." Rainie hozzátette, hogy több főiskola is támogatja a korábbi diákjait, ha segítségre van szüksége a munkahelyi fejlődésben.

Robotok a kutatólaborbanForrás: AFP/Franziska Kraufmann

Azok számára, akik nem rendelkeznek diplomával, különösen a kétkezi dolgozók, számukra a készségek, kritikus gondolkodásmód és jó kommunikációs képesség lesz elengedhetetlen. A gépek számos munkát reprodukálhatnak, de ezek olyan tulajdonságok, amelyeket nem tudnak tanulni.

Rainie továbbá hozzátette, hogy a jövő egyértelmű: „minden dolgozó – beleértve a kétkezi munkát végzőket is – nyomás alatt áll, hogy elsajátítsák a gépek használatát, hogy segítsék munkahelyüket és alapvetően az életüket a gépekkel karöltve."