A beruházások kiugró mértékben, 27 százalékkal bővültek a második negyedévben, ami az első negyedéves mértéket is meghaladja. A munkanélküliség alig valamivel több mint 4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi értékhez képest. Az ipar és a külkereskedelmi forgalom lassult, a bérek viszont növekedtek. A GDP növekedési prognózisa az idei évre így 3,8 százalékra nőtt. - áll a GKI Gazdaságkutató friss jelentésében.

Az első negyedéves növekedés után, a második negyedévben 4,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye. Ez meghaladja az uniós átlagot. A beruházások értéke kiugróan magas volt, de jól teljesített az építőipar, a kereskedelem és a turizmus is. A bérek növekedése látványos volt, a munkanélküliség tovább csökkent, ugyanakkor számottevő gondot okoz a növekedés számára a munkaerőhiány.

Csökkenő munkanélküliség, növekvő bérek

A kimutatott munkanélküliség a május és július hónapok közötti időszakban 4,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi értékhez képest. Ezzel a negyedik legalacsonyabb rátát érte el Magyarország az Európai Unióban. A minimálbér emelésének következtében az év első felében a bruttó bérek csaknem 12 százalékkal emelkedtek, a reálkeresetek növekedése 2,5 százalékponttal gyorsult a második negyedévben.

Ugyanakkor egyre több ágazatot érint a munkaerő-hiány. A cégek arról panaszkodnak, ez a tényező lehet a növekedés legfontosabb gátja.

Épülő lakópark Debrecenben: az építőipar is húzta a gazdaságot az elmúlt hónapokbanForrás: MTI/Oláh Tibor

Növekedtek a beruházások, szolid tempóban nőtt a kereskedelem forgalma

A második negyedévben kiskereskedelem forgalmának 1 százalékos növekedése lassabb tempót jelent a korábbi negyedévhez képest. Az első félévben a forgalombővülés nem érte el a 4 százalékot. Ez arra utal, hogy a bérnövekedés miatt a lakosságnál jelentkező többletet elsősorban adósságtörlesztésre fordítják a családok. A bérnövekedés egy részét a szürkejövedelmek kifehérítése eredményezte.

27 százalékkal nőttek ugyanakkor a beruházások. A szállítási ágazat és a közigazgatás-védelem produkálta a legnagyobb növekedést. Bár az ipar és a külkereskedelm forgalom növekedése lassult és a mezőgazdasági adatok is kedvezőtlenebb helyzetet mutatnak, a magyar gazdaság idei kilátásai összességében kedvezők.
A GKI ezért az idei éves GDP-növekedést 3,8 százalékra várja.