Negyven felett veszünk leginkább lakást

kulcs eladás átadás ház lakás szerződés
Estate agent hands keys to couple
Vágólapra másolva!
Nagyjából fele-fele arányban vásárolnának társasházi lakást vagy családi házat a magyarok, házrészt, iker- vagy sorházi lakást csak a vásárlók 9 százaléka keresett. Tanyát a családi házat keresők egy százaléka szeretett volna - derül ki az Otthon Centrum felméréséből.
Vágólapra másolva!

A lakást keresők két- vagy háromszobás ingatlanra vágytak 30-30 százalékban, 17 százalék négyszobást keresett, s ennél is nagyobbra, társasházra, villára, kastélyra vágyott az ingatlanvásárlók 13,5 százaléka. Mindez azt jelenti, hogy elmúlt a kislakások romantikája, egyszobást ugyanis csak kilenc százalék keresett.

Az Otthon Centrumnál érdeklődők legnagyobb arányban (41 százalék) Budapesten kerestek ingatlant, a második legkeresettebb Pest megye volt 23 százalékkal. Nagyon alacsony, egy százalék alatti volt az érdeklődés Békés, Heves, Nógrád, Vas megye ingatlanai iránt.

Az idén az Otthon Centrumnál megjelenő ingatlankeresések bő harmada (tavaly a keresések fele) 15 milliónál olcsóbb ingatlanra irányult, 41,6 százaléka pedig 15 és 30 millió forint közöttire. 30-50 millió között volt a keresések 14,5 százaléka, míg 50 millió forint felett csupán 6,5 százalékában érdeklődtek az ügyfelek.

Valójában az átlagos vevő ennél idősebb Forrás: Cultura Creative/Cultura/Judith Wagner Fotografie/Judith Wagner Fotografie

A vásárlók átlagos életkora 43,6 év volt. Amíg a budapesti lakosok 44,4 éves korukban vásároltak, addig a Közép-Magyarország régión kívül 42,5 év volt az átlag életkor. A lakást bérlők átlagos életkora 45,6 év, a budapestiek 47, a régión kívüliek átlag életkora 45 év volt.

Az ingatlanvásárlók 98,5 százaléka magyar állampolgár volt. A többi vásárló döntően európai állampolgár, negyede szerb vagy orosz. Nyugat-Európából az angolok voltak a legaktívabbak, a tavaly aktív olasz és németekkel szemben. Európai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást az Otthon Centrumnál.