A Facebook beszáll a zeneiparba

GettyImageRank2 GRADUATION Education Business Finance and Industry Arts Culture and Entertainment CAMBRIDGE, MA - MAY 25: Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg delivers the commencement address at the Alumni Exercises at Harvard's 366th commencement ex
Mark Zuckerberg a Harvardon
Vágólapra másolva!
A Facebook több száz millió dollárt ajánlott fel a nagy lemezkiadóknak azért, hogy a felhasználók az általuk feltöltött videókban legálisan használhassanak zenéket. Az utóbbi években a videófeltöltések és a megtekintések száma is megugrott, és rengeteg videóban olyan híres zenék is elhangzanak, amihez a Facebooknak nincsenek meg a jogai. A jelenlegi törvények szerint ilyenkor az illetékes kiadó kötelezheti a közösségi oldalt, hogy szedjék le ezeket a videókat az oldalról.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg információi szerint a zeneszerzők és a nagy lemezkiadók hónapok óta tárgyalnak a világ legnagyobb közösségi oldalával azért, hogy megfelelő rendszert alakítsanak ki, amiben a zeneszerzők és a kiadók is megkapják az őket megillető juttatásokat.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Carl Court

Az előzetes becslések szerint egy ilyen rendszer létrehozása akár két évig is eltarthat, ez viszont túl sok idő a tárgyaló felek számára. A Facebook készen áll megállapodni annak érdekében, hogy felhasználóinak ne okozzon többé fejfájást, hogy a videóikat eltávolítják az oldalról szerzői jogok megsértése miatt.

A tervek szerint a Facebook a közeljövőben elindítja a Watch elnevezésű felületét, ahova a felhasználók feltölthetik videóikat.

A vállalat saját sorozatok gyártását is tervezi, annak reményében, hogy ezáltal több milliárd dolláros reklámbevételhez jutnak. Nem titkolt cél, hogy felvegyék a versenyt a legnépszerűbb videómegosztó oldallal, a YouTube-bal.

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg szerint a lépés kiemelt fontosságú a cég életében, és komoly jelentősége lesz annak, hogyan tudnak alkalmazkodni az egyre inkább népszerűvé váló videómegosztáshoz.A befektetőknek elmondta, hogy az elkövetkező években nagy hangsúlyt fektetnek majd a funkció javítására, és a videók vehetik át a képek és az üzenetek helyét a közeljövőben.

Mark Zuckerberg a Harvardon Forrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

A Facebook a tervek szerint nem feltétlenül szeretné megosztani a kiadók és az előadók által készített videókat, hanem arra összpontosítanának, hogy az egyéni feltöltők jogtisztán tudjanak használni zenéket a videóikhoz, hiszen ők teszik ki a megosztások jelentős részét.

A tárgyalásokat az a Tamara Hrivnak vezeti, aki nemrég érkezett a vállalathoz, azonban előtte igazgatói pozíciót töltött be a YouTube-nál,

valamint hasonló beosztásban dolgozott a Warner/Chapel zenei kiadónál is. A hírek szerint a mai napig remek kapcsolatot ápol a volt munkáltatóival, és ez lényegesen megkönnyítheti a tárgyalásokat.

A megnövekedett érdeklődés és a különböző zenei streamszolgáltatók versenyének köszönhetően remek évet zártak a zenei kiadók 2016-ban, és az idei év is ígéretesnek tűnik számukra.

Az előző pénzügyi évben a Universal Music bevétele 15 százalékkal, míg a Warner Music Group bevétele 13 százalékkal nőtt.

Forrás: Getty Images/hocus-focus/Hocus-Focus

A bevétel növekedésének legfőbb mozgatórugója a Spotify és az Apple zenei szolgáltatókkal kötött megállapodás, de a YouTube reklámbevétele is folyamatosan növekszik.

A kiadók abban reménykednek, hogy a Facebook harca a jogtiszta felhasználók által feltöltött videókért a YouTube-ra is nyomást fog helyezni. A YouTube videómegosztót már többször is támadták, mert nem tiszteli a szerzői jogokat, valamint túl kevés jogdíjat fizet a zenészeknek.