Hullanak a félmilliós kft.-k

üzletember, vállalkozás, üzlet, business
Csökken a felszámolások száma
Vágólapra másolva!
2017 nyári hónapjaiban 6720 cégalapítás mellett 10319 céget törölt a cégbíróság, ezzel tovább tömörödött a hazai cégstruktúra. A nyári hónapok hagyományosan gyengébbek cégalapítások és cégtörlések tekintetében de az idei augusztus azért hozott kiemelkedő adatokat is – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.
Vágólapra másolva!

A nyári hónapok cégstatisztikái többségében illeszkednek a hosszú távú trendbe, azaz stabil, de magas cégtörlési számok mellett, stabil, de átlagos cégalapítási számokkal találkozhattunk. Ezek következtében augusztus végén összességében 487 ezer körül áll a hazai cégszámláló, ez 3600-zal kevesebb, mint nyár elején.

A megszüntetéshez vezető eljárások között még mindig a felszámolási eljárás vezet, de a végelszámolások aránya feljövőben van.

Az újonnan induló eljárások között a felszámolás dominanciája már teljesen megszűnt, a hangsúly eltoldódik a végelszámolások fele.

Ez természetesen jó hír a cégstruktúra szempontjából, ugyanakkor a felszámolások és a kényszertörlések magas aránya mindig azt jelzi, hogy a jogkövető magatartásnak még van hova fejlődnie.

Csökken a felszámolások száma Forrás: PhotoAlto/Laurence Mouton

A nyári hónapok talán legkirívóbb statisztikai adata az augusztusban indult kényszertörlési eljárások száma.

Egyetlen hónap alatt 3285 kényszertörlés indult, ilyen magas havi adatra már két éve nem volt példa.

Ebben a statisztikában vélhetően már az is benne van, hogy a sok korlátolt felelősségű társaság nem teljesítette idén március 15-ig a megemelt jegyzett tőke követelményt.

Jelenleg még mindig mintegy 20 ezer olyan működő kft. van a gazdaságban, amely nem teljesíti a szabályozás szerinti minimum 3 millió forint jegyzett tőke követelményt.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (ez a szám az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) nyári hónapokra vonatkozó értéke átlagosan 13 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az index Veszprém, Zala és Csongrád megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Somogy, Komárom-Esztergom és Nógrád megye produkálta.